Hoppa till huvudinnehåll

X3M

66 timmar och 6 minuter med Kjell – Yles längsta radiosändning är snart här igen

Uppdaterad 06.11.2023 10:13.
Kjell Simosas i peruk och clownnäsa inför Näsdagen.
Bild: Herman Karlsson / Yle

För tredje gången står Kjell ”from Hell” Simosas inför Näsdagens utmaning den 8 november. Sändningen tar 66 timmar, 6 minuter och 6 sekunder och innefattar allt från kändisgäster till smärtsamma utmaningar.

Målet med den sällsynt långa sändningen som börjar strax innan sex på morgonen den 8 november är att samla in pengar till världens barn.

Schemat är fullspäckat för att roa både publiken och programledaren Kjell Simosas.

– Man ska kunna knäppa på sändningen när som helst och mötas av något underhållande, säger han.

Ju mer pengar doneras, desto mer extrema blir utmaningarna. Största delen av programmet hålls hemligt även för Kjell.

– Den bästa känslan är när man får publiken med och ser hur donationerna rullar in. Då sugs man in i en spontanitet som kan generera något jättebra.

Kjell Simosas kysser Joel Rönn.
Bildtext Under Näsdagen 2022 hörde det till en av utmaningarna att Kjell skulle kyssa sin kollega Seesar.
Bild: Mikael Westerlund / Yle

Tredje gången gillt med päronläsk

Från de tidigare åren har Kjell lärt sig att ta sina fötter i beaktande. Det här året försöker han sitta mer och byter bort sina Converse för stödstrumpor. De underlättar blodcirkulationen i benen under långvarigt stående och sittande.

– När min kollega sa att jag behöver stödstrumpor i år, visste jag först inte vad det var. Jag tänkte att de var lite som stay-ups, skrattar han.

Energin står och faller inte med något specifikt, säger Kjell. Päronläsk är ändå något som ger honom en extra kick under den tre dagar långa sändningen.

Människor tror kanske att jag överdoserar på kaffe och energidrycker under Näsdagen men jag dricker inte mycket annat än päronläsk.

Med allt program och alla gäster glömmer han lätt bort att äta och dricka över huvud taget. Därför har Kjell en idé för framtida Näsdagssändningar.

– Om jag gör det här många år till skulle det vara bra med en mommo som tar hand om mig i studion. Mommon ser ju till att man dricker kaffe och äter bulle typ sex gånger om dagen.

Kjell Simosas i blå peruk och smink på Näsdagen 2022
Bildtext Kjell anser att Näsdagen varit en succé om han ännu lever efter sändningens alla omständigheter.
Bild: Mikael Westerlund / Yle

Epadunk och opera

Kjell är inte ensam i studion. Han får sällskap av bland andra musikartisten Isac Elliot, komikern Christoffer Strandberg och Sveriges epadunk-drottning Fröken Snusk.

Det handlar inte bara om vanliga intervjuer. Flera av gästerna har ett enskilt program som varierar från låtskrivande och imitationer till operasång. En del av programmet testar Kjells gränser.

– Jag är med på att skämma ut mig om det samlar in pengar, säger han.

Dessutom har metallbandet Stam1na och musikartisten Bubbeli lovat uppträda med sina publikfavoriter om donationerna når en viss summa.

Varför borde man följa med hela sändningen?

– Sändningen är supermångsidig. Oberoende när du ser på sändningen kommer du att se något som du inte sett tidigare, lovar Kjell.

Vad då Näsdagen?

  • Näsdagen är en kampanj som samlar in pengar till världens barn.

  • Näsdagen ordnas runt om i hela landet en gång om året i oktober eller november. I år firas Näsdagen 10.11.2023.

  • Näsdagen har sina rötter i Storbritannien där den första Näsdagen, Red Nose Day, firades redan 1988. Till Finland kom Näsdagen år 2007.

  • Näsdagen hjälper världens barn genom att samla in pengar för nio organisationers långvariga utvecklingssamarbetsprojekt i Afrika, Asien och Sydamerika.

  • De nio organisationerna är: Finlands UNICEF, Finlands Röda Kors, Kyrkans Utlandshjälp, Fida International, Rädda Barnen, Plan International Finland, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK och Finska Missionssällskapet.

  • Näsdagen har fyra teman som pengarna används till: Hälsa, trygghet, utbildning och näring.

Delta i Näsdagen

  • Donera valfri summa på Näsdagens hemsida.

  • Donera 10 euro genom att skicka sms med texten NÄSDAGEN till 16499. Numret fungerar bara i Finland.

  • Både små och större summor är till hjälp. För fem euro kan du till exempel få två myggnät som skyddar mot malaria eller vaccinera åtta barn mot dödliga sjukdomar. Tio euro betalar för 10 000 liter rent vatten, eller två barns skolutrustning.

  • Sändningen kör igång på onsdag 8 november klockan 05.54. Det är även möjligt att delta via chatten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Näsdagen med Kjell “From Hell” Simosas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)