Alicia i Spanien kämpar mot klimatförändringen med en grön ruta i taget
I Valladolid i norra Spanien har somrarna blivit allt längre och allt hetare. De tropiska nätterna med över trettio grader var fler än någonsin i somras. Nu kämpar människorna mot klimatförändringen.
I parken Campo Grande i centrum av Valladolid är det grönt och vackert, de stora träden kastar skuggor över människorna som cyklar eller vandrar längs mittgången, medan påfåglarna strövar omkring och pickar i marken.
Men den heta sommaren tog slut först i mitten av oktober. Leonor Lopez Almeida sitter på en parkbänk med sin pojkvän och hon säger att somrarna som de ser ut i dag bekymrar henne mycket.
Svårt att leva ute i hettan
– Det är väldigt hett och svårt att leva utomhus på eftermiddagen. Därför håller man sig inne, äter och vilar lite den heta tiden. Vi går ut först när det svalnar lite på kvällen. Det har blivit värre.
Väninnorna Henar och Julita skrattar och säger att de nog är vana vid hettan, de ligger i simbassängen hela dagarna hela sommaren, söker sig till svala ställen på kvällen eller bjuder in sig till kompisen med ett svalt hus.
– Och så beror det på – ifall du måste jobba eller är pensionär som vi, då kan du göra vad du vill, skrattar damerna.
– Oron för hettan och torkan är stor, säger Alicia Villazan.
Hon jobbar med gröna innovationer i Valladolid. I sex års tid har staden varit med i det EU-finansierade nätverket Urban GreenUP, där man konkret förverkligar små lösningar för att kämpa mot klimatförändringen.
Jag träffar Alicia Villazan på ett alldeles vanligt kontor, men bredvid ligger en av de gröna lösningar som har blivit verklighet.
Det här är Urban GreenUP
Finansieras av EU
Strävar efter att lindra effekterna av klimatförändringen
Vill förbättra luftkvaliteten
Handskas med översvämningar
Vill hitta naturbaserade lösningar där man utnyttjar jord, växter och andra element från naturen inne i städerna
Valladolid, Liverpool och Izmir är de första städerna som genomför detta
Därefter följer fler än trettio partnerstäder, däribland Oslo, Umeå och Tammerfors
Koloniträdgårdar är gröna rum
I finländska ögon är det här en koloniträdgård. Här har invånarna fått små trädgårdar som de kan odla grönsaker och blommor i. Runt om i staden finns fyra liknande områden.
Den här höstdagen blommar fortfarande rosorna och rosmarinerna växer en och en halv meter höga.
Kål i olika former och storlekar varvas med tomater på sina stänglar. Också planteringar för pollinerarna finns med på ett hörn. Invånarna pysslar i sina trädgårdar och njuter av det svalare vädret.
Men sommaren var svår. Det var över 40 grader hett i över fyra månader och de tropiska nätterna med över 30 grader var fler än någonsin.
– Spanjorerna försöker vänja sig så gott det går och vi är nog vana, säger Villazan.
– Vi börjar jobba tidigt på morgonen för att utnyttja svalkan, vi håller oss inomhus, vi drar ned persiennerna, klär oss lätt, dricker mycket och söker skugga.
Under projektet Urban GreenUP har staden åstadkommit en hel del. Trettio olika konkreta lösningar har det blivit, som går att se runtom i staden.
Skugga och svalka under gröna segel
Gröna väggar av växter, gröna murar mitt på gatan som ska dämpa oljudet och gröna segel med växter som hänger över gatorna. De ger både skugga och sänker temperaturen.
Den här gatan är 200 meter lång och ovanför den hänger något som ser ut som segel med odlingar i. Mellan seglen löper bevattningsledningar som ser till att växterna inte torkar ut. På våren blommar vita och rosa blommor i seglen.
Men i dag är det en grå dag och regn väntas. Regnen är efterlängtade efter den långa perioden av torka och hetta. Men eftersom regn numera ofta kommer i form av skyfall får det både gator och floden Pisuerga att svämma över.
Valladolid har jobbat med ett nytt dräneringssystem för floden som skall hindra översvämningar. Det har varit ett stort projekt för staden.
Alicia Villazan är också stolt över det nya elcykelsystemet och de bilfria gatorna i centrum. Invånarna har varit involverade i projekten, de har kommit med förslag och kommentarer och deltagit i verkstäder, men alltid har det inte varit en dans på rosor.
Alla gillar inte gröna väggar
– Jag har verkligen fått förklara nyttan av de här projekten ibland, vi har fått mycket negativ respons,säger Alicia Villazan.
– När en bullerbarriär med växter skulle sättas upp mitt på gatan, blev det ramaskri – nej, det förstör utsikten, det kommer ju att bli som Berlinmuren, sa folk. Då får vi förklara varför vi gör det och vad det får för nytta. Senare har vi kollat med invånarna och de är faktiskt nöjda när de väl ser resultatet och märker att de själva har nytta av det också, förklarar Villazan.
Flera gånger under intervjun säger hon att hon verkligen älskar sitt jobb, hon känner att det hon gör har en betydelse.
Hon har själv två små barn – ett och fyra år gamla – och hon vill tro att deras generation kommer att få leva i en förändring. En förändring där arbetet mot klimatförändringen är en självklarhet och en del av livet – och en del av livet i staden Valladolid.