Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Grottdykaren slutar inte dyka

Uppdaterad 01.12.2015 09:48.
Patrik Grönkvist grottdykare

Det som är en mardröm för de flesta är Patrik Grönqvists passion. I trånga mörka grottor på 100 meters djup trivs han som bäst. Patrik är en av Finlands kändaste grottdykare. Han överlevde den tragiska dykarolyckan i en grotta i Plurdalen utanför Mo i Rana i Norge vintern 2014. Men trots olyckan har Patrik fortsatt dyka.

Grottdykning

Grottdykning är den mest krävande formen av dykning. Det krävs flera års erfarenhet, mycket förberedelse, och bra utrustning. Men planerar man dyket noggrant behöver det inte vara mer krävande eller farligt än djuphavsdykning.

- Grottdykning är som vanlig dykning, fast i en tunnel. Det är oftast klar sikt och ingen sjögång på ytan. Det kan vara ström, men de flesta grottor är lugna. Den största skillnaden från djuphavsdykning är att i en grotta så kan du inte komma rakt upp, utan du måste ta dig ut samma väg som du kom in. Därför måste dyket vara planerat i detalj, så att vad som än händer ska du kunna ta dig ut, säger Patrik Grönqvist som är brandman, ambulansförare och räddningsdykare till yrket.

Undervattens museum

Det som drar Patrik till grottorna är känslan av eufori när man dyker på platser som ingen annan någonsin varit på.

- Alltid när du dyker djupt får du adrenalinkick. Du blir berusad, pulsen stiger och du känner att du är vid liv, för fullt. Det är kristallklart vatten och fina formationer på väggarna. Det kan se ut som istappar av sten. Kommer man till nya platser är det som att åka med scooter i ett museum som ingen varit inne i förut.

Tarzan andades i snäckor

Redan som barn fascinerades Patrik av undervattenslivet och försökte hitta sätt på vilka han kunde stanna länge på djupet utan att komma upp för att få luft.

- Jag började min karriär redan som under tioåring. Jag provade med alla världens funderingar. Jag hade sett på TV hur de dök. Kalle Anka hade olika grejer och Tarzan andades från snäckor. Jag och min bror hittade några gamla acetylenslangar i skogen och vi funderade att man kanske kan andas om man håller andra ändan ovanför ytan. Men det blev ett kort dyk den gången. De här självbyggda aggregaten fungerade aldrig riktigt bra. Det var nog först när jag testade ett riktigt aggregat som jag förstod att det är så här det ska kännas.

Livsfarliga risker

Grottdykning medför stora risker. Ett litet misstag kan vara förödande.

- Man måste hela tiden vara på det klara att vad som helst kan hända, annars blir det farligt. Varje dyk som det inte händer någonting så närmar det sig det dyket när det händer. Därför måste man vara fullt koncentrerad och öva alla olika scenarion innan.

Kylan är en stor riskfaktor under långa och djupa dyk eftersom man inte bör dyka upp för snabbt.

- Om du dyker i kallt vatten på närmare 100 meters djup och får hål på dräkten så är det nästan kört. Du måste upp, för annars fryser du ihjäl men samtidigt om du lämnar flera timmar stopp ogjorda så bubblar det nog ganska mycket i dig. Det är väldigt ovanligt att det händer, men risken finns förstås.

Vid längre dyk speciellt i grottor används så kallade slutna aggregat. Genom det slutna systemet andas man samma gas om och om igen. Syret filtreras i en kalkpatron och renas på koldioxid. Det slutna aggregatet medför också risker.

- Det farligaste med de här slutna systemen är att om du andas lite för snabbt så börjar koldioxiden komma igenom. Kalkpatronerna orkar inte filtrera och när koldioxid halten stiger i blodet så får du svårt att koncentrera dig och det leder i sin tur till att du börjar andas ännu snabbare. Du får huvudvärk, känner dig ängslig och allt känns svårt och du blir rädd. Så långt har det gått för mig någon gång innan jag har märkt det och ändrat gasen själv. Men efter det så lär det skena iväg helt och hållet och det är döden sen till slut. Man blir medvetslös och så dör man.

Fortsätter trots olyckan i Norge

Patrik är en av de tre överlevande efter dykolyckan i Plurdalen utanför Mo i Rana vintern 2014, då två finska dykare omkom.

- Det var helt klart det värsta dyket någonsin. De blev där. Man glömmer det aldrig och inte försöker jag glömma det heller. Det var en bra kompis som blev där, så på varje resa man far så är det ett hål, det är någon som fattas.

Norska myndigheter besluter att det är för farligt att hämta upp de omkomna. Några månader efter olyckan samlas ett gäng finska dykare och planerar en hemlig expedition för att hämta upp kamraterna som drunknade. Patrik var en av dem som åkte tillbaka för att hämta upp sina kamrater.

- Vi fick upp dem och det blev ett lyckat dyk till slut. Hela saken var förstås knäckande, helt klart. Och man funderade i något skede att lönar det sig ens att dyka mer. Men inte skulle någonting bli bättre bara för att jag slutar.

Läs mer om Patrik Grönkvist och dykolyckan i Norge.

Månadens dokumentär Grottdykaren sänds på Radio Vega söndag 29.11 kl.9.03 och repris onsdag 2.12. kl.11.03.

Lyssna på programmet online:

Programmet är inte längre tillgängligt
Dokumenterat: Månadens dokumentär: Grottdykaren
Dokumenterat: Månadens dokumentär: Grottdykaren - Spela upp på Arenan