Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Svenska Yles musikdokumentär Ánnámáret vann Prix Europa

Uppdaterad 28.10.2023 09:36.
Kvinna står i samisk huvudbonad med Tana älv och fjäll i bakgrunden.
Bildtext Musikdokumentären Ánnámáret följer den samiska artisten Anna Näkkäläjärvi-Länsman.
Bild: Sebastian Bergholm / Yle

Ánnámáret belönades som årets bästa audiomusikprogram i Europa.

Anna Näkkäläjärvi-Länsman eller Ánnámáret är en samisk artist som balanserar mellan den globaliserade världen och traditionell kultur. I hennes musik hörs den nedtystade samiska historien, och hon betonar betydelsen av att samerna tar makten över bilden av dem. Svenska Yles musikdokumentär om Ánnámáret målar skickligt bilden av betydelsen av den samiska identiteten i hennes musik och ett språk som kommer att överleva och överföras till nästa generation.

”Det är fint att ha fått möjligheten att dokumentera många av våra underbara inhemska artistskap och att den här berättelsen om Ánnámáret, som spelades in i en karg och vacker fjällvärld, berörde en europeisk jury, säger redaktör Sebastian Bergholm.

”Sebastian har gjort ett fantastiskt fint program där vind och jojk flätas samman. Det här är inte bara ett vackert ljudkonstverk utan också ett stycke kulturhistoria. Ett viktigt program på så många sätt, och vi är väldigt glada och hedrade att juryn röstade fram just det här programmet, säger producent Elin von Wright.

Redaktör för Ánnámáret är Sebastian Bergholm. För ljuddesignen har Stefan Granholm ansvarat. Producent är Elin von Wright.

I Ánnámárets musik hörs den nedtystade samiska historien

44:59

Prix Europa är Europas största tävling för tv-, radio- och webbproduktioner. I år deltog totalt 181 innehåll från 27 länder i sluttävlingen. Vinnarna utsågs i Berlin den 27 oktober.

På andra språk