Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Många finländare är delvis inuiter enligt dna-analyser – genetikern förklarar varför det förmodligen inte stämmer

Uppdaterad 28.10.2023 11:54.
Paket med en dna-analys.
Bildtext Det är hyfsat enkelt att låta göra en dna-analys. Man har en testpinne som man skrapar med några varv på insidan av kinden, sedan skickar man iväg sin pinne och väntar på svar.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Dna-analyser kan visa att man har rötter på olika håll i världen. Men hur ska man egentligen tolka resultatet, och varför ska många finlandssvenskar vara försiktiga med hur de tolkar sitt resultat? Genetiker Sanni Peltola har svaren.

Tiotusentals finländare har låtit analysera sitt dna och siffran växer hela tiden. Det kan vara både roligt och spännande att få veta hur långt bort i världen man har sina rötter.

Testerna varierar lite i kvalitet, men genetiker Sanni Peltola säger att de kommersiella dna-företagen håller en skaplig nivå. Resultaten kan ändå vara ganska inexakta, eftersom företagen vanligtvis inte erbjuder en personlig analys. Samma analysmodell gäller för alla kunder.

– En typisk inexakthet är att många finländare verkar ha inuit i sin arvsmassa. Det är ändå nästan alltid fråga om sibirisk arvsmassa. Om den arvsmassan saknas i företagets bakgrundsmaterial, så blir resultatet istället det närmast jämförbara – alltså inuit, säger Peltola.

Sibirisk arvsmassa kan också ge utslag som någon av de amerikanska ursprungsbefolkningarna i stället.

Peltola ger uppmaningen att strunta i de etniciteter som ger under 2 eller 3 procent i dna-analysen. Siffrorna har mest att göra med osäkerhetsfaktorer i testmetoden.

Vad säger etniciteten om mig?

Det är de stora siffrorna som är pålitliga. Om man till exempel får över 20 procent iberiska rötter i sitt test, så är det mycket troligt att man har en mor- eller farförälder från sydvästra Europa.

Konstnärens vision av en DNA-molekyl som skadas.
Bildtext Du kan hitta både spännande och skrämmande information i ditt dna.

Å andra sidan kan 20 procent också vara ett hopkop av arvsmassa från flera olika håll, vilket är vanligt i Svenskfinland. Resultatet för en person på västkusten kan vara 80 procent finländare och 20 procent skandinavisk. Tolkningen då är knappast att en av mor- eller farföräldrarna är skandinavisk.

– Resultatet visar snarare att det har funnits trafik mellan Finland och Sverige i årtusenden vid västkusten, så generna har blandats. Det berättar mer om hela den västfinländska befolkningen än om en enskild person i västra Finland, säger Sanni Peltola.

Släktingar utan gemensamt dna

Det finns de som har haft släktforskning som hobby innan de har låtit göra en dna-analys. Då kan det komma som en överraskning om analysen inte pekar mot de förfäder och förmödrar som man har hittat i kyrkböckerna.

Genetiker Sanni Peltola.
Bildtext Sanni Peltola påpekar att gener och identitet inte hör ihop.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Det behöver inte betyda att det finns hemliga oäktingar i släkten. Sanni Peltola förklarar att de tydliga resultaten går bara fem generationer bakåt. Längre än så kan det hända att arvsmassan inte längre syns i dna-analysen.

– Även generationerna långt tillbaka är dina genealogiska släktingar, även om du inte har gemensamt dna med dem, säger Peltola och tillägger att dna-analyserna är mest värdefulla vid traditionell släktforskning.

Peltola tar en titt på en dna-analys för en finländsk person. Analysen visar att 17 procent av dna:t är engelskt, 5 procent är irländskt, skotskt och walesiskt. Eftersom alla de här är på de brittiska öarna, så räknar Peltola ihop dem och får 22 procent. Hon gissar att i det här fallet är en mor- eller farförälder från området.
– Det skulle vara intressant att utreda med traditionell släktforskning. Den som har låtit göra analysen kan dessutom få information av sina släktingar och utreda om det finns nära släktingar i Storbritannien, funderar Peltola.

Fundera först – testa sedan

En stor del av de som låter göra dna-analyser gör det för skojs skull. Sanni Peltola uppmanar alla att tänka igenom saken först.

– Tänk om det dyker upp något oväntat? Det kan till exempel komma fram att den förälder som har uppfostrat dig inte är din biologiska förälder, eller du kan hitta halvsyskon som du inte kände till. Det lönar sig alltså att fundera igenom ”tänk om ...”-scenarier innan man låter testa sig.

Det finns också skäl att komma ihåg att ett dna-test även ger information som alla släktingar inte nödvändigtvis vill känna till.

Peltola understryker slutligen att generna inte definierar en identitet. Om man hittar dna från en etnisk minoritet, så börjar man inte automatiskt representera den minoriteten.

– Etnisk identitet – i synnerhet minoritetsidentitet – bygger på gemenskap. Var och en har naturligtvis rätt att söka sig till den gemenskapen om man till exempel får veta att en mor- eller farförälder är same, men det är inget man kan besluta om så där bara på egen hand.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Oletko sinäkin yksiprosenttinen inuiitti? Katso tästä, mitä se ja muut DNA-kartoituksen tulokset tarkoittavat av Marika Harjumaa. Översättningen är gjord av Jonas Blomqvist.