Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Friends-stjärnan Matthew Perry är död – vägrade titta på sin egen succéserie på grund av minnen av missbruk

Uppdaterad 29.10.2023 18:41.
Matthew Perry.
Bildtext Matthew Perry, fotograferad i november 2022.
Bild: Matt Baron/BEI/Shutterstock

En av skådespelarna i den på sin tid omåttligt populära tv-serien Friends har gått bort. Matthew Perry hittades död i sitt hem.

Flera amerikanska medier har gått ut med nyheten om Mathew Perrys död. Tv-bolaget NBC har bekräftat dödsfallet och beklagar sorgen. Även produktionsbolaget bakom Friends, Warner Bros., har gått ut med sina kondoleanser.

Matthew Perry blev 54 år gammal.

Han hittades i sin jacuzzi i sitt hem i Kalifornien. Dödsorsaken är ännu oklar, men enligt polisen finns det inget som tyder på något brottsligt. Enligt Los Angeles Times ska ambulans ha kallats till platsen på grund av hjärtstopp. Perry har tidigare pratat om sitt drogmissbruk, men inga droger hittades på platsen.

Amerikaner om Matthew Perrys död: "Det är väldigt sorgligt" - Spela upp på Arenan

Från barnskådis till superstjärna

Perry föddes 1969 och redan som barn hade han skådespelardrömmar. Han gjorde sin tv-debut 1979 i en episod av dramaserien 240-Robert, och han medverkade i flera filmer och tv-serier som barn och ung man. Perry började bli ett återkommande ansikte i tv-rutan i och med roller i serier som Boys Will Be Boys och Home Free och en del filmer under 1980-talet och början av 1990-talet, men det stora genombrottet väntade ännu runt hörnet.

År 1993 ska Perry ha jobbat på ett manuskript till en tv-serie om vänner som träffas och är roliga. Till Perrys förtret nobbades serien, tv-bolaget NBC gav motiveringen att de redan har en liknande serie under arbete.

Skam den som ger sig, Perry bestämde sig för att provspela för NBC:s serie. Det var år 1994, och slutresultatet smällde riktigt högt. Matthew Perry fick rollen som Chandler Bing i tv-serien Friends. Serien kom att bli ett av sin tids största popkulturfenomen, serien sänds fortfarande på tv-kanaler världen över.

På bilden syns James Corden, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow, David Schwimmer och Matt LeBlanc.
Bildtext Stjärnorna i Friends samlades till en specialsändning ledd av James Corden år 2021- På bilden syns (från vänster) James Corden, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow, David Schwimmer och Matt LeBlanc.
Bild: HBO

De övriga fem huvudkaraktärerna spelades av Lisa Kudrow, Courtney Cox, Jennifer Aniston, Matt LeBlanc och David Schwimmer – tv-serien gjorde dem alla till superstjärnor.

Chandler Bing var filuren med torr och sarkastisk humor, med en vana att betona enskilda ord på ett lite avvikande sätt. Perry har berättat att han jobbade fram Chandlers sätt att prata genom att testa att betona olika ord i sina repliker för att få fram den roligaste effekten. Chandler Bings betoningar blev dessutom ett lätt sätt för de övriga karaktärerna att göra narr av honom.

Under seriens gång fattade Chandler tycke för kompisen Monica Geller (spelad av Courtney Cox), vilket fick publiken i extas och kärlekshistorien blev ett centralt tema i serien. Den rörande frieriscenen där de två karaktärerna är omringade av massvis med levande ljus hör till många tv-tittares favoritstunder i serien.

Skådespelarna i Friends, fotografi från 2019, taget från Instagram.
Bildtext Bilden som satte fart på ryktena om en Friends-comeback. När Jennifer Aniston (i förgrunden) gick med i Instagram 2019 och lade ut sin första bild blev fansen överförtjusta – de sex stjärnorna från Friends tillsammans igen!
Bild: Jennifer Aniston/STELLA Pictures/ddp social media service

Friends producerades 1994–2004. Under de senare säsongerna var serien så populär att skådespelarna lyckades förhandla till sig ett kontrakt som gav dem en miljon dollar var per avsnitt.

Trots envisa rykten om en comeback tog det länge innan den blev av. År 2021 var det dags, då talk show-värden James Corden fick i uppdrag att leda en specialsändning där Friends-stjärnorna blickar tillbaka på de mest minnesvärda stunderna och platserna i serien.

Utanför jobbet – problem med missbruk

Redan som ung hamnade Perry i missbrukarfällan. Han har berättat att han använde alkohol redan som 14-åring och senare också opioider.

Missbruket tog extra skruv under åren i Friends. Matthew Perry kände stor press på sig då han tvingades leverera roligheter och få publiken att skratta vecka efter vecka, vilket ledde till att han tog till rikliga mängder opioider.

Perry ska ha gått ner i vikt och vägde mindre än 60 kilogram under seriens mest intensiva år, trots att han var strax över 180 centimeter lång. Senare har han sagt att han inte klarar av att se på serien, eftersom han kan se så tydligt hur dåligt han mådde.

Han uppgav att han satte 7 miljoner dollar bara på rehabilitering från missbruk. Trots svårigheterna hade han ändå roller i flera olika tv-serier och filmer efter Friends.

Ingen av de senare rollerna står ändå ut så mycket som hans porträttering av den unga, sarkastiska statistiknissen Chandler Bing – mannen med dålig tur i kärlek, men som ändå tar hem jackpotten när han gifter sig och bildar familj med sin vän Monica Geller.

Skådespelarna i Friends dricker milkshake.
Bildtext Stjärnorna i Friends på en promobild från år 1995, Matthew Perry längst till vänster.
Bild: imago/United Archives/ All Over Press

Källor: Los Angeles Times, TMZ, Rolling Stone

Kl. 14.40 specificerades informationen om att Perry skulle ha hittats död i sitt badkar till att han hittades sin jacuzzi.