Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Nätverk inom SFP vill fortfarande påverka invandringspolitiken – men åsikterna om målen går isär

Bildmontage. Från vänster: Ramieza Mahdi, Björn Månsson och Julia Ståhle.
Bildtext Ramieza Mahdi, Björn Månsson och Julia Ståhle håller liv i nätverket mot rasism inom SFP.
Bild: Jyrki Karjalainen / Yle, Bengt Östling / Yle, Sara Aaltio / Yle

Björn Månsson anser fortfarande att SFP borde lämna regeringen. Julia Ståhle ser det inte längre som realistiskt.

I somras bildade några kända SFP:are ett nätverk, vars mål var att partiet skulle lämna regeringssamarbetet med Sannfinländarna.

Bland grundarna till det uppmärksammade nätverket mot rasism fanns riksdagsledamoten Eva Biaudet, Helsingforspolitikern Björn Månsson, SU:s ordförande Julia Ståhle och Svenska kvinnoförbundets vice ordförande Ramieza Mahdi.

Nätverket finns ännu kvar, men har hittills bara ordnat en träff. Diskussionsmötet som hölls i Helsingfors i slutet av september samlade ett 30-tal människor. Verksamheten diskuteras enligt Björn Månsson i en sluten Facebookgrupp som har ett par hundra medlemmar.

De mest framträdande medlemmarna har delvis olika åsikter om de fortsatta målen. Det ursprungliga målet var att få SFP att lämna regeringen.

– Tanken bakom nätverket har inte föråldrats utan målsättningen är kvar, säger Björn Månsson.

SU:s ordförande Julia Ståhle anser att nätverket främst behövs för att hålla liv i diskussionen om rasismen i Finland. Hon vill bland annat att människor i partiet ska lära sig mer om strukturerna bakom rasismen.

– SU har inte någonsin tyckt om den här regeringen. Men man kan inte säga att vi aktivt arbetar för att SFP ska lämna regeringen. Man ser det inte som realistiskt just nu. En annan fråga är hur länge var och en tror att regeringen håller, men det finns ingen aktiv rörelse som försöker få partiet att lämna regeringen, säger Ståhle.

Mahdi: Alla bär sitt eget ansvar

Vasapolitikern och Svenska kvinnoförbundets ordförande Ramieza Mahdi säger att nätverket inte bedriver en organiserad verksamhet, utan att alla medlemmar har ett ansvar för att motarbeta rasism.

– Jag har till exempel tagit på mig att föreläsa om rasism och vara högljudd om den här frågan. Jag kommer att tala om rasism i skolor och olika organisationer, säger Mahdi.

Hon anser fortfarande att det var fel av SFP att bilda regering med Sannfinländarna.

– För mig är det svårt att acceptera att vi har en regering där det finns tydlig rasism och som redan har kommit med flera förslag som riktar sig mot vissa grupper. Vi ser en retorik som inte gynnar vissa invandrargrupper, säger Mahdi.

Vill påverka regeringens invandringspolitik

Ståhle upplever att motståndet inom SFP delvis har lagt sig och att de som är missnöjda nu snarare försöker påverka internt än i offentligheten. Själv anser hon att hon kan påverka genom sin plats i partistyrelsen.

Hon hoppas bland annat ändra på regeringens invandringspolitik, även om den till stora delar har slagits fast i regeringsprogrammet.

– Regeringsprogrammet är riktgivande och det behövs konsekvensbedömning. Jag hoppas också att vi får veta hur åtgärdsförslagen i regeringens meddelande mot rasism ska se ut i praktiken, säger Ståhle.

Även Månsson anser att man nu i första hand ska påverka inom partiet. Han säger att man inte vill uppfattas som en intern opposition utan som en del av partiet.

Nätverket ska enligt honom i första hand motverka rasism, men man motsätter sig också regeringens invandringspolitik.

– Som till exempel den här helt sjuka tremånadersregeln, som tvingar den utlänning som är arbetslös i tre månader att lämna landet, säger Månsson.

”Inte har vi riktigt partiledningens öra”

Nätverket planerar enligt Månsson också fler offentliga möten. Bland annat diskuterar man en dialog med mittenpartierna Centern och Liberalerna i Sverige som har valt olika sätt att förhålla sig till den svenska högerregeringens samarbete med Sverigedemokraterna.

Han medger att möjligheterna att påverka regeringens politik inte är stora.

– Tyvärr är det i riksdagsgruppen bara Helsingforsledamoten som har delat vår kritik fullt ut, säger Månsson.

Helsingforsledamoten Eva Biaudet röstade för regeringen i en misstroendeomröstning i september, men har sagt att hon ändå kommer att motarbeta en del av regeringens reformer, särskilt i invandringspolitiken. Till exempel motsätter hon sig en ny medborgarskapslag.

Upplever ni att ni har en dialog med partiledningen?

– Nå inte riktigt. Eva Biaudet har det naturligtvis i riksdagsgruppen och Julia Ståhle i partistyrelsen. Men inte upplever vi riktigt att vi har partiledningens öra, säger Björn Månsson.

– Klart att partiet lyssnar på mig men hur mycket det går att påverka på regeringsnivå kan jag inte svara på, säger Ramieza Mahdi.