Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fifas dom efter skandalkyssen: Luis Rubiales stängs av från all fotboll i flera år

Uppdaterad 30.10.2023 13:58.
Luis Rubiales gratulerar spelare i Spanien.
Bildtext Luis Rubiales tvingades bort från uppdraget som förbundsordförande efter VM-finalen.
Bild: Jayne Russell / Alamy / AOP

Luis Rubiales har gjort sitt för en lång tid framåt inom fotbollen. Spaniens tidigare förbundsbas får en avstängning på tre år, meddelar Fifa.

Drygt två månader efter Spaniens VM-guld i fotboll kommer en slutpunkt för det stora samtalsämnet efter finalen.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa stänger av det spanska fotbollsförbundets tidigare ordförande Luis Rubiales i tre år från all fotbollsrelaterad verksamhet. Beskedet kom under måndagen.

Domen kommer från Fifas disciplinkommitté.

”Ärendet gäller det som hände i samband med VM-finalen den 20 augusti. Tidigare har Rubiales varit tillfälligt avstängd i nittio dagar”, skriver Fifa.

Enligt AP kan Rubiales överklaga domen inom tio dagar.

Kysste spelare på munnen

Orsaken till avstängningen är det som skedde i samband med prisutdelningen efter VM-finalen. Rubiales, som delade ut medaljer, kysste det spanska landslagets spelare Jennifer Hermoso på munnen.

Händelsen fick snabbt spridning och ”skandalkyssen” ledde till att Rubiales till slut avgick från sin post som ordförande i det spanska fotbollsförbundet.

Före det hade både de spanska landslagsspelarna och den spanska regeringen satt press på Rubiales att avgå.

Spanien firar mål i VM.
Bildtext Spanien tog VM-guld efter finalseger över England.
Bild: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Det senaste året har varit stormigt i spansk damfotboll. Hösten 2022 meddelade mer än tio spelare att de bojkottar landslaget på grund stort missnöje med förutsättningarna och brist på kompetens hos förbundskaptenen Jorge Vilda.

Tre av spelarna återvände till landslaget till VM i somras och där säkrade Spanien sin första stora titel på damsidan. Efter VM-guldet har Vilda lämnat sin post som förbundskapten.

I höst har Spanien spelat tre matcher i Nations League och tagit tre raka segrar. Senast blev det en 1–0-seger över Italien, och då var det Hermoso som var tillbaka i landslaget och avgjorde med ett sent mål.

Skandalkyssen som kan tvinga Rubiales att avgå – det här har hänt - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln