Kan diskade norskan ta modell av uppmärksammade dopningsfallet? Juristen kritisk till Fis efter fluorkaoset: ”Verkar ha varit stor press”
Fis vill inte ha fluor i sina tävlingar. Problemet är att det mesta tyder på att man fortfarande inte kan fullfölja förbudet.
Skidsäsongens stora snackis stal showen direkt. Då alpina världscupen startade på lördagen var det direkt en åkare som fastnade i den uppmärksammade fluorkontrollen.
Testningsproceduren fann olovliga fluormängder på Ragnhild Mowinckels skidor och hon diskades efter första åket.
– Vi har testat mycket förr och varit inom reglerna. Vi försöker inte att fuska och jag är säker på att något gått fel. Min tanke är att det är rester som blivit kvar, sade norskan med tårar i ögonen efteråt.
Nya förbudet mot de miljöskadliga fluorpreparaten träder i kraft i alla Fis världscuptävlingar den här säsongen. Men Mowinckels fall är knappast slutbehandlat, då det inom skidkretsar rapporteras att förbundets mätapparatur är långt ifrån pålitlig.
Dessutom har norskan tävlingskamraternas stöd. Yle Urheilu har fått tag på ett dokument som de alpina åkarna skickat till Fis. Där kräver man att förbudet skjuts fram på grund av att övervakningen upplevs som opålitlig.
Tre dagar före säsongsstarten meddelade Fis att man lyfter på gränsvärdet för tillåtet fluor från 1,0 till 1,8. Detta för att minska på mängden ”felaktigt positiva” fynd.
Idrottsjuristen och vicehäradshövdingen Olli Rauste dömer ut Fis agerande.
– Visst får man bilden att bedömningen av gränsvärdet inte ligger på någon stadig grund, slår Rauste fast.
Positiva resultat på fluorfria skidor?
Flera källor har uppgett för Yle Urheilu att fluormätningssystemet gett positiva svar för helt fluorfria skidor.
– Man har ersatt den förbjudna kemikalien med något tillåtet, men svaret har ändå varit positivt. Om apparaten inte fattar det så är den inte funktionsduglig, menar Rauste.
Fis har skjutit upp förbudet med ett år åt gången i tre vändor. Under den här tiden har man också hunnit byta leverantör av mätapparaturen.
Gällande den nuvarande apparaturen har förbundet bara släppt ett dokument. Docenten Sami Äyrämö är specialiserad på dataanalytik vid Jyväskyläs universitet och konstaterar att dokumentet inte klarar kvalitetskraven.
Det kan gynna Mowinckel, ifall hon vill ta saken vidare. Norskan kan överklaga till Fis disciplinära organ, och om hon inte är nöjd med dess beslut kan hon ta ärendet vidare till Idrottens skiljedomstol Cas.
Ser likheter med omskrivet dopningscase
Rauste har fungerat som skiljeman i Casärenden. Juristen tycker att Mowinckels fall är direkt jämförbart med ett av de senaste årtiondenas mest uppmärksammade dopningsfall.
Tvåfaldige OS-vinnaren och världsmästaren Andrus Veerpalu gav ett positivt dopningstest för ett tillväxthormon, men esten menade på att det Wadaratificerade tillväxthormontestet inte var pålitligt. Veerpalu fick rätt, och Wada tvingades forska vidare och ändra på sina gränsvärden.
– I detta (Mowinckels fall) finns det många likheter, fortsätter Ruoste.
Enligt honom överlever inte Fis nuvarande system en vetenskaplig granskning. Förr eller senare lär förbundet tvingas svälja stoltheten.
– De har ett ambitiöst mål och vill göra sitt för att få bort fluorkemikalierna. Trots att man inte fått tekniken i skick så verkade pressen på att komma igång med förbudet vara för stort.
– Jag väntar med spänning på när Fis ska erkänna att fluor som finns på skidor inte är ett så stort problem för världen så att man ska behöva förstöra hela skidsporten.
Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Norjalaislaskijan fluorikärystä tuli ennakkotapaus, joka vertautuu kuuluisaan dopingsaagaan – urheilujuristi Olli Rauste tyrmää FIS:n toiminnan, skriven av Atte Husu.