Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidåkare oroade för sitt rättsskydd – Perttu Hyvärinen öppnar för ett skräckscenario där fluorförbudet kan innebära inkomstbortfall på tiotusentals euro

Perttu Hyvärinen hiihtämässä.
Bildtext Perttu Hyvärinen är orolig inför vinterns fluorvallaförbud.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Internationella skidförbundets beslut att förbjuda fluorvalla väcker oro bland en del av landslagsåkarna. Finlands största stjärna Iivo Niskanen tar ändå det hela med ro.

Med några veckor kvar till starten i världscupen i Ruka är de finländska landslagsåkarna i en bekant situation. Idrottarkontraktet för den kommande säsongen, som klargör förbundets och idrottarnas ansvar och rättigheter, håller fortfarande på att förberedas.

Krista Pärmäkoskis och Niko Anttolas manager Aki Pajunoja är också i år med och förhandlar fram kontraktet för skidåkarnas del.

Pajunoja som har bakgrund som en tuff kontraktsförhandlare i företagsvärlden, säger till Yle Urheilu att preliminära kontraktsutkast har växlats mellan förbundet och idrottarna.

Enligt Pajunoja har en aspekt, som har en mycket stark inverkan på internationell toppåkning, helt saknats i utkasten: Totalförbudet mot fluorvalla som gäller i världscupen från och med i vinter.

– Fluorfrågan har lyst med sin frånvaro. Mitt mål är att det ska ingå i avtalet i någon form, säger han.

Svårt att tillämpa regeln

Många landslagsåkare har erkänt att den nya situationen är förvirrande. Det råder stor osäkerhet kring övervakningsteknikens tillförlitlighet.

I helgen kom det första offret. Norska Ragnhild Mowinckel blev diskvalificerad i världscupen i alpint på grund av för höga halter av fluor på hennes skidor.

Vallning av skidor.
Bildtext Fluorvallaförbudet kan leda till knepiga situationer i vinter.
Bild: AOP

Aki Pajunoja påminner om att en åkare kan diskas utan att han eller hon har haft något med vallan att göra. I världscuptävlingarna prepareras skidorna alltid av landslagets serviceteam. Idrottarens uppgift är att testa och välja skidor. En diskvalificering kan betyda att den ekonomiska förlusten kan bli mycket stor. Dessutom kan idrottarens anseende skadas.

– Det är av yttersta vikt att frågor kring fluorförbudet behandlas i idrottarnas kontraktstext. Jag tvivlar inte på servicemanskapets etik men det kan gå på tok av många orsaker som är utanför idrottarens kontroll: förhållandena i vallabilen, någons handskar eller andra tillbehör, vallarens kompetens, skidfabriken eller Internationella skidförbundets övervakningsanordning, räknar Pajunoja upp.

– Det kommer att vara väldigt svårt att hitta den skyldiga i olika situationer.

Pajunoja hoppas att publiken inte fördömer idrottaren i sådana situationer och att eventuella diskvalificeringar som orsakats av fluor inte ska jämställas med dopningsbrott.

Iivo Niskanen känner sig lugn

Den trefaldige olympiska mästaren Iivo Niskanen, som har tränat utanför landslaget sen förra säsongen, säger till Yle Urheilu att han inte tappat nattsömnen på grund av de nya reglerna.

– Situationen normaliseras under säsongen. Jag tror att i början av vi kommer att prata om andra saker redan kring årsskiftet. Jag ser detta förbud som slutpunkten för en obönhörlig utveckling.

Om en diskvalificering skulle inträffa är det enligt Niskanen klart vem som ska betala för situationen med sin plånbok och sitt rykte.

– Det är trots allt på idrottarens ansvar. Verksamheten är rätt tydlig här. Men man ska komma ihåg att fram till nu har själva skidparet stått för 80 procent, slipning för 15 procent och vallan för fem procent av skidparens prestanda. Det är bra att ha saker och ting i perspektiv, säger Niskanen som befinner sig på träningsläger i Muonio.

Iivo Niskanen pitää suksia ja hymyilee.
Bildtext Iivo Niskanen litar på sin egen vallatillverkare.
Bild: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Perttu Hyvärinen oroar sig

Niskanens mångårige landslagskamrat Perttu Hyvärinen är inte lika lugn som Niskanen.

– Oro är ett bra ord för att beskriva situationen. Allt är så spekulativt och det känns som att det finns väldigt lite säker information.

Hyvärinen vill att fluorförbudet ska uppmärksammas i det nya idrottsavtalet på någon nivå.

– Också det här ska vara klart innan vi åker skidor.

På begäran målade Hyvärinen också fram sitt mardrömsscenario.

– Låt oss säga att du har gjort väl ifrån dig på Tour de Ski, fått prispengar och är på väg att inkassera mera via den totala tävlingen. Sedan i det sjätte loppet: Diskvalificering, ut ur hela Touren, och en förlust på tiotusentals euro. Det skulle vara en riktigt tuff situation. Riktigt tuff.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus Pekka Holopainens artikel: ”Hiihtäjät huolissaan oikeusturvastaan – Perttu Hyvärinen avaa kauhuskenaariota, jossa fluorihylkäys olisi kymmenientuhansien tulonmenetys”