Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En medveten flamingo och andra djur – bildkonstnären Katarina Reuter ställer ut på Emma

Bidkonstnären Katarina Reuter framför sin egen tavla på konstmuseet Emma.
Bildtext Bildkonstnären Katarina Reuter ställer ut på Emma.
Bild: Petter Lindberg / Yle

För drygt ett år sedan tilldelades Katarina Reuter Finlands konstakademis bildkonstpris och i priset ingick också en separatutställning på konstmuseet Emma i Hagalund. Utställningen Black Crow Blues visar naturen ur ett oväntat perspektiv.

Katarina Reuters nya utställning på konstmuseet Emma i Esbo bär namnet Black Crow Blues, ett mycket träffande namn på en utställning där en svart sorgmodig fågel möter besökaren och där vilt flaxande svarta korpar på klargrönt botten följer upp temat i utställningssalen invid.

Katarina Reuter: Nordanvind (tavla föreställande svarta korpar på grön bakgrund)
Bildtext Örnar och korpar i tavlan Nordanvind.
Bild: Ari Karttunen / Emma

Fåglarna är naturalistiskt målande, men bakgrunden onaturligt gräll och det här återkommer i flertalet av hennes målningar där djur som fåglar, gnagare och insekter visserligen är minutiöst avbildade, men där tavlan ändå har något arrangerat över sig.

Det stillebenaktiga intrycket kommer sig av att naturen ofta är sedd lite på distans, genom tunna tyger eller ett fönster eller som om den befann sig på en teaterscen.

Naturen i nytt fokus

Den oväntade inramningen bestående av gardiner eller en teaterridå signalerar att betraktaren inte befinner sig framför traditionella naturmotiv. Här handlar det istället om tavlor där djuren medvetet tar plats – som på utställningens största tavla Sammansvärjning där en rosa flamingo i ensam majestät skrider över en teaterscen.

Katarina Reuter: Juoni (tavla - rosa flamingo på en teaterscen)
Bildtext Den koketta flamingon och en inbjudande teaterscen.
Bild: Ari Karttunen / Emma

Tavlan rymmer något underfundigt och lekfullt, samtidigt som den givetvis kan ses som en läcker komposition där färgerna harmonierar och fågeln inte representerar någonting annat än sig sig själv.

– Jag är främmande för ordet symbolisk. Tavlorna är inte symboliska, utan representerar någonting för mig, säger Katarina Reuter på den video som snurrar i ett av utställningsrummen på Emma och lämnar därmed dörren vidöppen för betraktarens egna tolkningar.

Visst kan man utläsa element av hot, förgänglighet och till och med skräck i Katarina Reuters tavlor, men samtidigt finns här också ett slags förtröstan i de små djurens nyfikna blick och vägran att låta sig kuvas av det omgivande landskapet.

Katarina Reuter: Näköaloja (tavla föreställande mus som blickar ut genom ett fönster)
Bildtext På Katarina Reuters små tavlor dyker ofta insekter och gnagare upp.
Bild: Ari Karttunen / Emma

Precis som den rosa flamingon lyser många djur upp tavlan med sin närvaro och sin färg, utan att det hela blir gulligt.

Katarina Reuters utställningen Black Crow Blues på konstmuseet Emma i Hagalund pågår fram till den 28 januari.