Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Vi tvingades skaffa terrängbil då vi flyttade hit” – Ian Skipworth bor på Svinö i Borgå och vägen dit är ofta översvämmad

Ian Skipworth.
Bildtext Ian Skipworth bor på Svinö. Ibland tar han till kreativa konster för att ta sig fram då det är översvämning.
Bild: Xhynejda Dushi / Yle

Svinöbon Skipworth stannar hemma och läser en bok om det är översvämning. Men det gör inte nyfikna turister. Ibland står trafiken till och från ön stilla då någon utifrån har kört i diket.

Det finns ett ordspråk på Svinö.

”När det har varit vatten på vägen tre gånger kommer vintern”. Men sedan några år tillbaka gäller det ordspråket inte mera. Klimatet och höststormarna är inte som de var tidigare.

Ian Skipworth har bott på Svinö i sju år. Vi träffar honom på just det stället på Svinövägen där många öbor måste ta sig en funderare.

– Just den här kurvan mellan den första och den andra bron, från Svinö sett, är kritisk. Här bestämmer jag om jag far till stan eller bara åker hem igen.

Den här dagen är vattnet plus minus noll centimeter, men till nästa dag kan det stiga till plus 65 centimeter enligt meteorologen.

– Vi var tvungna att skaffa en terrängbil efter att vi flyttade hit. Först hade vi en vanlig bil, men det gick inte, berättar Skipworth.

Skipworth säger att alla öbor har ändamålsenliga bilar som klarar av 70–80 centimeter ovanför normalt vattenstånd. Men i oktober i år steg vattnet som mest till 1 meter och 35 centimeter över normalvattenstånd.

Svinö.
Bildtext Nyfikna människor kommer ibland körande till Svinö för att titta på översvämningar. Ibland händer det att trafiken till och från ön står stilla för att någon som inte känner till vägens krökar har kört ner i vassen.
Bild: Xhynejda Dushi / Yle

Med vadarbyxor till jobbet

Svinö har varit på tapeten den senaste tiden. Dels har ön och vägen dit varit med om många översvämningar de senaste åren, dels är broarna som leder till ön gamla och sköra och måste förnyas.

I somras slutade sopbilen köra till ön för att den är för tung för broarna. Också slambilen som tömmer avloppsbrunnarna kommer bara med sin lätta utrustning och Skipworth berättar han måste ha tömning tre gånger per år för att slambilen tar så lite i tanken.

Snälla kör inte i diket om ni kommer hit för att titta på översvämningen

Ian Skipworth, Svinöbo

De senaste två-tre åren har det varit stora ändringar i hur vädret beter sig. Dessutom sjunker vägen två millimeter per år.

– Man ser ändringarna, stormarna har blivit kraftigare och tar med sig skräp från Hammars. Det har varit mer kritiskt.

Om man inte känner till vägen kan man köra rakt ner i vasskogen när vattnet är högt, och det händer titt som tätt. Svinö har nämligen blivit ett utflyktsmål för människor som gillar att se högvatten.

Ibland händer det att trafiken till ön står stilla för att någon som inte känner till vägens krökar har kört ner i vassen.

– Alla gillar att titta på vattnet, men vi som bor här vill ju inte att någon blockerar vår väg, vi som behöver komma hem och bort. Så snälla kör inte i diket om ni kommer hit för att titta på översvämningen.

Så här såg det ut vid Sakta farten, där Svinövägen börjar, den 7 oktober 2023.

Ian Skipworth har ingen speciell verktygslåda för översvämningsdagar, annat än att huset är varmt och att det alltid finns mat i skafferiet.

– När jag var yngre och ivrigare och behövde ta mig till stan tog jag på mig vadarbyxor och gick på jobb. Men med vadarbyxor i stan kände jag mig som en idiot.

Dessutom har Skipworth en kanot och några små båtar i skogen. Dem kan han använda om det verkligen behövs.

– Jag tar en bok och stannar hemma om jag inte kommer härifrån.

Ian Skipworth.
Bildtext I bakgrunden den låga Svinövägen och Ian Skipworths terrängbil – ett måste för Svinöbor. Det är den västliga vinden som ger översvämningar på ön.
Bild: Xhynejda Dushi / Yle

Medan vi står och pratar kör hemvårdens bil förbi. Ian Skipworth funderar på de mognare Svinöbor som bor på ön och på hur de ska klara sig om de någon gång behöver ta sig till sjukhuset medan vattnet är högt.

– Men kanske de inte tar så mycket stress över det här, de bor ju kvar.

Ian Skipworth skulle inte byta hemö.

– Det är värt att bo på Svinö. Jag väljer att se det positiva. Översvämningarna är en påminnelse. Vi har teknik och fina bilar. Men är det vatten på vägen måste man stanna hemma, vi är inte herrar över allting.

Borgå stad ska reparera alla tre broar som går över till Svinö. Just nu planerar staden renoveringsjobbet och undersöker markstrukturen kring broarna. Planeringsarbetet väntas vara klart under våren 2024.