Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bara smulor kvar av blågula hoppet om 8:e raka OS-turneringen – sågas i SVT efter blek insats: ”Hela Sverige är underkänt”

Italiens Valentina Giacinti mot svenskorna Nathalie Björn och Filippa Angeldal.
Bildtext Nathalie Björn och Filippa Angeldal fick aldrig i gång spelet mot Italien.
Bild: EPA-EFE / Andreas Hillergren

Sveriges damlandslag har spelat i varje OS-turnering sedan debuten i Atlanta. Efter en svag insats mot Italien talar det allra mesta för att den blågula OS-sviten bryts i Paris.

Samtidigt som Finland spelar för avancemang till finrummet i Nations League under hösten, gör de bästa landslagen i Europa upp om biljetterna till OS-fotbollen i Paris nästa sommar.

Just nu ser två av tre medaljörer från årets VM ut att missa nästa stora turnering på damsidan.

Det står klart efter att VM-trean Sverige bara kryssade hemma mot Italien och VM-tvåan England överraskande förlorade i Belgien under tisdagen.

Endast ettorna i de fyra Nations League-grupperna i A-divisionen behåller OS-chanserna – och för Sverige ser det riktigt mörkt ut. De blågula möjligheterna är minimala i och med att världsmästarna från Spanien är fem poäng före med två matcher kvar att spela.

– Nu har vi det nog inte i egna händer utan måste hoppas på andra resultat och det är alltid tråkigt, säger Magdalena Eriksson till SVT Sport.

Nations Leagues A-division

”Det är kört”

Damernas fotbollsturnering kom med på OS-programmet 1996 i Atlanta och Sverige har varit med varenda gång. I Rio och Tokyo slutade det med finalförlust, men efter två raka silver är Sverige på väg att missa turneringen.

Det krävs svenska segrar över Schweiz och Spanien i december – samtidigt som Spanien också tappar mot Italien.

– Jag skulle säga att det är kört, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Han sågar den svenska insatsen mot Italien fullständigt. Italien tog ledningen och Sverige kvitterade först på stopptid i andra halvlek.

– Italien var bättre tekniskt, hade ett bättre passningsspel. Sveriges spel hackade hela matchen. Hela Sverige är underkänt.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson om att Sverige inte hade ett skott på mål före 84:e minuten:

– Kvalitativt inte tillräckligt bra naturligtvis, det kan man ju bara konstatera.

England piskat att vinna

I och med att Frankrike är direktkvalificerat till hemma-OS som värdnation finns det bara två platser på spel för de andra europeiska landslagen.

Många hade nog ritat in England som en klar kandidat till att kvala in, men 2–3-förlusten mot Belgien gör läget mycket svårare för sommarens VM-finalist.

Frågan är om Tessa Wullaert drog ner rullgardinen med sitt straffmål – andra fullträffen för kvällen – i 85:e minuten.

– Vi är inte i panik, säger förbundskaptenen Sarina Wiegman enligt The Guardian.

– Jag är väldigt besviken, vi är frustrerade och jag tycker att det här var en onödig förlust. Vi var för slarviga.

Alex Greenwood blir utburen på bår.
Bildtext Alex Greenwood fick en smäll mot huvudet och bars ut på bår. Sarina Wiegman säger att det handlar om en hjärnskakning.
Bild: EPA-EFE / OLIVIER MATTHYS

England kommer att vara piskat att besegra Nederländerna hemma på Wembley i nästa match för att hålla den brittiska chansen till OS-spel vid liv.

– Det är väldigt jämnt och vi vet vad som krävs. Det är alltid något extra att spela på Wembley och vi vill visa hur bra vi är mot ett riktigt starkt motstånd. Vi måste vinna och måste göra det med mer än ett mål. Uppgiften är väldigt tydlig, säger Wiegman.

Diskussion om artikeln