Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

100-åringen Finnair mår bättre efter pandemins sviter – men planen är gamla och dras med stora utsläpp

Ett Finnairplan i luften. I bakgrunden blå himmel.
Bildtext Ett Embraer 190-plan landar på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Esko Jämsä / AOP

Jubilaren Finnair kämpar likt andra flygbolag för sin framtid. Bolaget är aktivt på finanssidan, men måste jobba hårt för att uppfylla framtidens miljökrav.

Flygbolaget Finnair, som ursprungligen hette Aero, grundades för exakt 100 år sedan. Från ett litet bolag som på sin första tur flög post till Tallinn utvecklades Finnair till en nationell stolthet och stor aktör inom Asientrafiken.

Finnair var en av föregångarna vad gäller Asientrafiken. Det berodde bland annat på det geografiska läget. Många resenärer mellanlandade i Finland på sin väg till större städer i världen.

Rysslands krig mot Ukraina satte ändå stora käppar i hjulet för flygtrafiken mellan Asien och Finland, då luftrummet stängdes av.

Finnairs strategi betonar inte längre flygen till Asien.

– Jag tror att finländarna räknar med att det tar mycket länge innan det går att flyga över Ryssland igen. Och det är sant det, säger flygjournalisten Jyri Raivio.

Passagerare stiger ombord på ett Junkers plan på väg till Stockholm från Skatuddens flyghamn den 14.06.1924.
Bildtext Ett Junkers-plan ska starta från havet utanför Helsingfors mot Stockholm år 1924. På den tiden fanns inget flygfält på land i Finland.
Bild: Helsingin kaupunginmuseo / Helsingfors Stadsmuseum

Finnair klarade krisen

Coronaviruspandemin drabbade flygbranschen hårt och konkurser har varit vardag de senaste åren.

Finnair klarade krisen och mår i dag bättre än för ett par år sedan, bedömer Raivio. På finanssidan är bolaget aktivt och åtgärder är att vänta ännu i år.

Finnairs styrelse fattade nyligen beslut om en aktieemission på 570 miljoner euro under november månad. Bruttointäkterna ska användas för att stärka bolagets ekonomi och hantera skulderna.

– Finnair har skulder på två miljarder euro, vilket är tungt. Men nu säljer de aktier och får nästan 600 miljoner. Det underlättar enormt, säger Raivio.

Jyri Raivio.
Bildtext Jyri Raivio tror att en aktieemission, som äger rum i november, hjälper Finnair.
Bild: Yle/ Axel Nurmio

Gamla plan med stora utsläpp duger inte i framtiden

Flygtrafiken framställs ofta som glamorös och klinisk. Branschen genererar ändå enorma utsläpp, som bolagen mer sällan marknadsför. Diskussionen om hur miljövänligt det kan vara att flyga går het.

Alla flygbolag måste i framtiden satsa på miljövänligare plan och bättre klimatpolitik.

Enligt Jyri Raivio har Finnair problem på just miljösidan. Det beror på att speciellt de mindre planen är föråldrade.

Hurudana möjligheter ser du att Finnair har att samla in pengar för att göra den omställningen?

– Flygplanen är gamla och inte speciellt miljövänliga och drar mycket bränsle. Det finns plan som är bättre, men Finnair har inte haft råd att köpa dem. Men det måste göras. Utsläppen fås inte ned med de gamla planen.

– Det är en av de sakerna som de säger att aktieemissionen ska hjälpa till med. De ska minska på skulderna och investera i nya plan.