Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland inleder VM-kvalet där de inte skulle spela som klara förhandsfavoriter: ”Utan att sticka ut hakan ska det här bara vara en del av processen”

Max Granlund i närkamp.
Bildtext Max Granlund och Benjamin Helander är med också mot Storbritannien.
Bild: Roni Rekomaa/Newspix24/Handbollsförbundet

Finlands herrlandslag i handboll skulle ursprungligen inte delta i VM-kvalet som börjar i morgon. Nu talar precis allt för att det i stället blir två segrar på raken.

Två träningar, videogenomgång, tidigt flyg till Storbritannien med en mellanlandning, ett lättare träningspass ”för att springa av sig resan”, VM-kvalmatch nummer 1, flyg hem till Finland med en mellanlandning, ett lättare träningspass till och sen till slut VM-kvalmatch nummer 2.

Allt inom loppet av fem dagar.

– Det blir lite intensiva dagar, säger förbundskaptenen Ola Lindgren då Yle Sporten når honom före avfärd till de brittiska öarna och skrattar lite.

Men uppdraget blir lite lättare då det dels handlar om så betydelsefulla matcher som ett VM-kval erbjuder och ännu lättare då motståndet också, åtminstone på pappret, är lätt.

”Håller vi fokus är vi storfavoriter”

Finland inleder kvalet med ett dubbelmöte med Storbritannien och Lindgren har ända sedan lottningen varit tydlig med hur de blåvita går in som enorma förhandsfavoriter.

– Men i idrott måste man alltid vara redo att göra jobbet och genomföra matchen på ett bra sätt och skaffa sig ett bra resultat. Vi kan inte underskatta motståndaren. Det finns kvalitet i deras lag också. Men om vi håller fokus är vi stora favoriter, säger han nu.

Ola Lindgren.
Bildtext Ola Lindgren litar på framgång mot Storbritannien.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Med det sagt går Lindgren ändå med på att medge att en förlust i dubbelmötet inte ens finns på kartan.

– Jag tycker, utan att sticka ut hakan, att det här är en del av vår process. Vår målsättning är att få möta högre rankade lag. Och för att göra det så måste vi slå Storbritannien. Det är det enda sättet att komma framåt, svarar han på frågan vad det skulle betyda för laget att avancera.

Dessutom, understryker Lindgren, är liknande kvalveckor bara bra med tanke på hur det finska laget ännu utvecklas. Eller för att citera tränaren: ”för att få härdas lite”.

– Vi ska resa, man måste hantera det med allt det innebär och ändå fixa resultatet. Helhetsbilden kräver att spelarna ska hantera många situationer och det är en del av deras utbildning. Och det här är den första gången vi träffas sen april, säger Lindgren.

Läge för yngre spelare i startsjuan?

Ett steg i processen – som i sin tur egentligen började på allvar då Finland och Storbritannien senast möttes. Det var 2021 och då hade Lindgren för första gången på allvar börjat köra in yngre förmågor i laget.

Sen dess har man faktiskt tagit enorma kliv framåt. I det senaste EM-kvalet var Finland på allvar med och bara en seger från att kvala in. Och den kom nästan i form av en jätteskräll mot Serbien på hemmaplan.

– Utöver det slog vi Slovakien och det tycker jag att tyder på att vi har utvecklats, säger Lindgren.

– Vårt mål har hela tiden varit att ta det steg för steg och skapa en spelmodell som spelarna känner sig trygga i. Utöver den stora helhetsbilden jobbar vi också på detaljer, som vårt omställningsspel och att bli bättre på att undvika slarv då tempot skruvas upp.

Finska spelare jublar efter seger.
Bildtext Segerjubel mot Slovakien i EM-kvalet.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Mot Storbritannien finns det åtminstone på pappret alla möjligheter att slipa på många olika koncept. Och att lyckas med det interna målet: tio kontringsmål. Det sticker Lindgren inte heller under stol med.

Men samtidigt vägrar han berätta om planen är att a) låta stommen fila på samspelet eller b) låta de nyare spelarna få erfarenhet.

– Jag tänker att första målet är att vinna matcherna och sen får man ta beslut enligt hurdan matchbilden blir. Vi har genomgången på eftermiddagen där vi lägger upp strategin och tar ut startspelarna, men samtidigt vill vi inte låsa fast oss, säger Lindgren.

Så om ni vinner klart på bortaplan kan du rotera mer aktivt i returen?

– Nja. Jag tänker att vi har 16 spelare och till och med Max och Robin Granlund behöver erfarenhet av att spela internationellt. Men vi får avvakta och se hur matchen utvecklar sig.

”Kan uppstå oförutsägbara situationer”

Det där om hur matchen visar sig bli finns det aldrig svar på i handboll. Men det blir ännu mer ovisst då motståndet senast spelade landslagsmatcher framför videokameror i januari.

– I stort sett är det samma trupp som de hade senast, men det är svårt att säga hur de har utvecklats. Det är kanske lite svårt att möta ett lag som inte kommer från samma handbollstraditioner. Det kan uppstå oförutsägbara situationer i en match som man inte räknar med, analyserar Lindgren.

– Det gäller att stå vaken, hitta utrymmen, ibland är de ute och jagar mycket och då måste vi utnyttja det. Och att vi tar tag i matchen och sätter tempot utan att bli stillastående. Att metodiskt jobba på vårt sätt – då utgår jag från att vi ska vinna.

Truppen mot Storbritannien

Ifall landslaget går segrande ur dubbelmötet så väntar nästa fas i VM-kvalet där Finland skulle få möta ett bättre rankat lag i ett dubbelmöte. Och efter det väntar ännu en till fas. Skulle det kunna innebära att också mer ärrade landslagsveteraner som Nico Rönnberg kunde bli aktuella igen?

– Det måste du fråga Nico. Jag har haft en dialog med honom och sagt att den dag han är intresserad så tar vi ett samtal utifrån det, men han har själv tagit beslutet att inte vara med. Om han ändrar sig så får han komma med och konkurrera om en plats som alla andra, säger Lindgren.

”Bra mix”

En av de mer rutinerade spelarna som däremot är med i landslaget igen är kaptenen Richard Sundberg.

– Förhoppningsvis ger han oss en dimension till i defensiven. Överlag tycker jag vi har en bra mix av yngre och äldre. Vi har lyckats bygga en stomme som gjort det tryggt för oss att integrera också yngre spelare, anser Lindberg.

Sundberg var en av dem som högljutt protesterade då handbollsförbundet utan förvarning meddelade att herrlandslaget inte kommer att delta i VM-kvalet på grund av de höga kostnaderna.

Och efter det pudlade förbundet rätt snabbt.

Ola Lindgren – finns det en revanschlust i laget för att visa förbundet att ni hör hemma i VM-kvalet?

– För det första: vi kan inte påverka ekonomiska beslut. Och vi får också förhålla oss till verkligheten. Men det är ett viktigt beslut med ett stort signalvärde. Sen tror jag killarna tycker att det är kul. De uppskattar säkert att se att förbundet tror på dem.

– Såklart, det är en lång väg till VM ännu, men vi får se hur långt det bär.

Finland möter Storbritannien på bortaplan på torsdag och på hemmaplan i Karis på lördag.

Diskussion om artikeln