Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter förhöjt terrorhot: polisen förbjuder väskor på större evenemang i Sverige

Uppdaterad 01.11.2023 14:30.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson med en blågul Sverigehalsduk kring halsen på väg till ett möte i Bryssel.
Bildtext Sveriges statsminister Ulf Kristersson på besök i Bryssel efter terrordådet inför en fotbollsmatch.
Bild: OLIVIER MATTHYS/EPA-EFE

Med anledning av den förhöjda terrorhotnivån i Sverige har polismyndigheten fattat beslut om ett totalt väskförbud på större evenemang i landet.

Går du på ett större evenemang i Sverige ska ryggsäcken och handväskan stanna hemma. Det här meddelade landets polismyndighet på onsdag.

Beslutet omfattar alla större idrottsevenemang, konserter och festivaler och samtliga arrangemang på landslagsnivå och gäller från och med onsdag.

– Det är utifrån rådande säkerhetsläge som vi har bedömt att införa väskförbud på alla större idrottsevenemang från och med i dag. Det är kopplat till att terrorhotnivån ligger på en 4:a, säger Buster Mirow, pressekreterare på nationellt mediecenter hos polisen, till TT.

I ett pressmeddelande skriver polisen att det gäller matcher i Allsvenskan, Superettan, Svenska cupen, SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, olika former av Europaspel och landslagsmatcher.

Undantag får göras för personer som av medicinska skäl behöver ta med en väska på offentliga tillställningar.

Förhöjt terrorhot i Sverige

Polisen tar beslutet efter att terrorhotnivån har höjts till fyra på en femgradig skala. Nivån höjdes av Säkerhetspolisen i augusti efter att koranbränningar och omfattande desinformationskampanjer riktade mot Sverige lett till att landet blivit ett prioriterat mål för terrordåd.

Terrordådet i Belgien inför EM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Belgien kan eventuellt kopplas till koranbränningarna, enligt belgiska utredare.

Att terrorhotnivån i Sverige höjts innebär att myndigheter och andra aktörer i samhället kan behöva vidta åtgärder för ökad säkerhet och trygghet. Det är mot bakgrund av det som den svenska polismyndighetens beslut tas.

– Det är inte så mycket att tänka på. Det är ett tydligt direktiv och terrornivå fyra, ingen fråga på det. Det går inte att ifrågasätta, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk elitfotboll till Dagens Nyheter.