Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dörren för privatisering av vården öppnas – Mehiläinen får trots motstånd fortsätta driva centralsjukhus

Patient i sjukhussäng rullas in genom en dörr på sjukhus.
Bildtext Sjukhuset i Kemi drivs även i framtiden av vårdbolaget Mehiläinen.
Bild: Antti Ullakko / Yle

När centralsjukhuset i Kemi lades ut till ett privat vårdföretag 2018 var det rubrikstoff. Det här hade aldrig tidigare gjorts vid ett centralsjukhus. Nu har Mehiläinen fått grönt ljus att fortsätta sin verksamhet i södra Lappland.

Förra veckan fattade fullmäktige för Lapplands välfärdsområde ett kontroversiellt och samtidigt viktigt beslut. Vårdbolaget Mehiläinen får fortsätta att sköta social- och hälsovården i fyra kommuner i södra Lappland.

Det som bidrar till att frågan är kontroversiell är att utlokaliseringen omfattar ett centralsjukhus. När Mehiläinen för fem år sedan tog över social- och hälsovården i Kemi, Torneå, Keminmaa och Simo omfattade helheten också sjukhuset i Kemi.

Miljardaffär i stöpsleven

Beslutet förra veckan fattades med minsta möjliga marginal, 30–29. Till saken hör att välfärdsområdets styrelse förordade att avtalet med Mehiläinen rivs upp.

Det ansågs nämligen inte vara förenligt med den nya lagstiftningen kring våra välfärdsområden.

– Principiellt är det ett viktigt beslut, menar Jari Stenvall, som är professor i förvaltningsvetenskap vid Tammerfors universitet.

Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall Yle Tampereen radiostudiossa vaaliasiantuntijana 23.01.2022
Bildtext Professor Jari Stenvall anser att beslutet om att Mehiläinen får fortsätta att driva sjukhuset i Kemi är principiellt viktigt.
Bild: Heli Mansikka / Yle

Det är nämligen fråga om en stor helhet där ett centralsjukhus ingår. Affären mellan kommunerna i södra Lappland och Mehiläinen rör sig i miljardklassen och sträcker sig långt in i framtiden.

Frågan väcks om beslutet i Lappland leder till att tröskeln nu har sänkts för privata lösningar inom social- och hälsovården.

– Om politikerna är av den åsikten att stora utlokaliseringar är önskvärda, så kan det bli så, svarar professor Stenvall.

Han menar ändå att trenden just nu är en annan.

– Välfärdsområdena verkar inte för stunden vara intresserade av stora utlokaliseringar.

Minister blandar sig i leken

Den nya regeringen verkar däremot vara inställd på att ändra på lagstiftningen så att det i framtiden blir lättare att lägga ut stora enheter på entreprenad, också centralsjukhus.

Det framkom inför omröstningen om Mehiläinens framtida roll i södra Lappland. Social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso (Sannf) tog nämligen ställning i frågan på sociala medier.

Juuso, med rötter i Torneåtrakten, skrev rent ut att hon anser att avtalet med den privata vårdfirman borde fortsätta och att det nog är möjligt om det görs vissa förändringar i avtalet.

Bolaget Mehiläinen Länsi-Pohja som driver sjukhuset i Kemi får bästa möjliga betyg av ministern: det är idag det sjukhus som fungerar bäst i hela Finland, skriver hon.

Nainen katsoo kameraan, taustalla ovi.
Bildtext Social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso vill öppna dörren för flera utlokaliseringar inom vårdsektorn.
Bild: Eelis Rytkönen / Yle

Kaisa Juuso är så imponerad av utfallet i Meri-Lappi regionen beträffande social- och hälsovården att hon under den här regeringsperioden vill att lagstiftningen ändras i den riktningen att stora utlokaliseringar som den i Kemi och Torneå skulle vara möjliga överallt.

Ministern säger sig inte ha tid att kommentera frågan för Svenska Yle.

Komplicerad juridik

Juridiskt sett så är frågan komplicerad, konstaterar Jari Stenvall på Tammerfors universitet. Det här kan i sin tur betyda att det blir aktuellt med rättslig prövning.

– Så blir det ofta när det handlar om stora pengar, kommenterar Stenvall.

Lagstiftningen kring vårdreformen är allt annat än klar och tydlig, vilket debatten i Lappland har visat. Det skulle behövas preciseringar.

– De politiska vindarna tycks nu allt mer blåsa i den riktningen att man vill ha privata lösningar, även om andan i lagstiftningen var den motsatta, menar Jari Stenvall.

Spotlight granskade processen kring centralsjukhuset i Kemi våren 2018:

Högt spel i Lappland - Spela upp på Arenan