Förslag: Raseborg ska jobba mer och bättre för naturens mångfald
Publicerad 02.11.2023 17:20.
BildtextSandnejlikan är en ytterst hotad art. Men inte bara enskilda arter utan också livsmiljöer, naturtyper, är hotade. Det här föreslås Raseborg nu ta tag i.
Den biologiska mångfalden minskar globalt och den gör det också i Finland. Raseborg föreslås nu bli en av kommunerna som tar tag i frågan med hjälp av ett eget mångfaldsprogram.
Naturens mångfald är starkt hotad. Raseborg med sin stora mark- och vattenegendom är en viktig aktör i södra Finland och staden behöver därför en egen plan för att stödja biodiversiteten.
Miljö- och byggnadsnämnden föreslår nu att stadsstyrelsen tillsätter en arbetsgrupp som tar fram konkreta förslag.
Några andra kommuner i Finland har redan gått in för att skapa en egen plan för biologisk mångfald.
Vad är biologisk mångfald? Vad hotar den?
Den biologiska mångfalden minskar globalt och den gör det också i Finland.
Av Finlands naturtyper klassas nästan hälften som hotade. En naturtyp är ett mark- eller vattenområde med en viss typ av flora och fauna som kan klara sig i just sådan livsmiljö. Hav, skog och våtmarker är exempel på det enklaste sättet att dela upp naturen i olika naturtyper.
Förlusten av naturens mångfald innebär att vissa arter minskar i antal eller helt dör ut. Ekosystemen blir då ensidigare. Orsakerna är många men oftast handlar det om att arter inte har lämpliga livsmiljöer och det i sin tur beror på människans verksamhet.
Bland orsakerna som tär på naturens mångfald kan nämnas invasiva främmande arter, föroreningar och klimatförändringen samt det att människan helt enkelt breder ut sig genom att bygga till exempel hus och vägar.
BildtextDöd ved är något som kännetecknar naturliga skogsmiljöer. Också ”hälsostillståndet” i olika naturtyper i havet påverkar många arters möjligheter att klara sig. Bilden är från Snappertuna.
Bild: Pia Santonen / Yle
naturskydd,skogsbruk,förlust av biologisk mångfald,biodiversitet,naturskog,naturskogar,Raseborg,Gästersön,Snappertuna,Yrkeshögskolan Novia,Forststyrelsen
Förlusten av biologisk mångfald hotar inte enbart de andra arterna utan också människan. Vår hälsa, mat, ekonomi och hela välfärd bygger på de produkter och tjänster som ekosystemen ger oss. Om ekosystemen mår dåligt, får inte heller människan det hon behöver.
Finland har på flera olika nivåer – i sin egen lagstiftning, via EU och FN – lovat värna om den biologiska mångfalden. Kommunallagen kräver dessutom att kommunen ska ordna sina tjänster så att de också miljömässigt är hållbara.
Förslaget betonar att det behövs konkreta åtgärder. Det kan då handla om att till exempel freda viktiga livsmiljöer eller områden, återställa livsmiljöer, skapa motsvarande livsmiljöer på en annan plats om byggen förstör någon miljö (kompensation) eller mindre åtgärder som att stöda pollinerare.
BildtextRaseborg har gjort flera saker för att stöda naturen. Det har till exempel grundats våtmarker. Staden har också anlagt blomsterängar för att gynna bin och andra pollinerare. Bilden är från Österby.Ekenäs,äng,parker,grönområdesplanering,vallmor,österby,naturängen i Österby
I Raseborg föreslås arbetsgruppen bestå av tjänstemän från miljöbyrån, parkenheten, skogsbruksenheten, planläggningen och stadens infrabyggande. Hållbarhetskoordinatorn ska också vara med. Gruppen ska samarbeta med andra enheter inom staden och lokala organisationer såsom Raseborgs natur, fågelföreningen Tringa och Västra Nylands vatten och miljö.
BildtextRaseborgs å. Stadens arbetsgrupp för naturens mångfald ska också samarbeta med lokala organisationer, till exempel Raseborgs natur och Västra Nylands vatten och miljö.
Bild: Pia Santonen / Yle
Raseborgsån,vattenvård,miljö och natur,Snappertuna,Raseborg,vattendragens tillstånd,översvämningar,eutrofiering,övergödning,övergödningen,Östersjön,Finska viken,våtmarker,Dikning,Miljöministeriet,jordbruk,åkrar
Det behövs också pengar för mångfaldsarbetet om man vill att det ska ha någon effekt.
Förslaget om ett eget program för biologisk mångfald kom ursprungligen från De grönas Kati Sointukangas.