Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Centralbanken i USA valde att ännu inte höja sin styrränta

Uppdaterad 01.11.2023 21:17.
Wall Street, gatuskylt. Den amerikanska flaggan i bakgrunden.
Bild: Justin Lane, EPA

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve håller kvar sin styrränta på 5,5 procent. Fed lämnade ändå dörren öppen för en höjning senare.

Beskedet att den amerikanska styrräntan hålls på 5,5 procent var väntat. Inflationen är ändå fortfarande stark, vilket ökar trycket på en räntehöjning i december.

Under en pressträff efter räntebeskedet sa Fed-chefen Jerome Powell att centralbankens ledning i det här skedet varken tänker på eller talar om eventuella räntesänkningar.

Styrräntan i euroområdet är för tillfället 4,5 procent. Europeiska centralbanken har inte aviserat någon kommande höjning. Allmänt förväntar sig de flesta bedömare att Centralbanken i Europa ska börja sänka sina styrräntor sommaren 2024.

I USA kommer räntorna sannolikt att hållas höga längre. Lasse Corin som är chefsekonom på Aktia påpekar att Federal Reserve håller koll både på inflationen och på arbetsmarknaden. Båda påverkar bankens räntebeslut.

- Inflationen har saktat ner och arbetsmarknaden är inte mera lika upphettad som tidigare. Men den amerikanska ekonomin har vuxit ganska starkt under den senaste tiden. Därför kan man också se den höga räntenivån i USA som ett positivt tecken. Den visar att Centralbanken bedömer att tillväxten är så stark att räntan måste hållas hög och kanske till och med ännu höjas i år.

Både i USA och i Europa är det den snabba inflationen som har fått centralbankerna att höja styrräntorna. Men orsakerna till inflationen har delvis varit olika.

En man i glasögon och röd tröja ser in i kameran.
Bildtext Lasse Corin som är chefsekonom på Aktia ser den höga räntan i USA som ett tecken på centralbankens förtroende för ekonomin.
Bild: Patrik Schauman / Yle

I Europa har priserna stigit i kölvattnet av Rysslands anfall mot Ukraina. Energikrisens höga energipriser har påverkat nästan alla andra priser i Europa.

I USA orsakades inflationen till stor del av de frikostiga stöd som staten betalade ut till medborgarna under coronakrisen. De var mycket större än i Europa.

Det är ju naturligt att konsumenter börjar konsumera mera om man öser flera miljarder dollar i stöd över dem. Det är först under det senaste halvåret som de amerikanska konsumenterna har använt upp sina extra pengar, säger Lasse Corin.

Trots att ekonomin därför har bromsat upp lite stiger priserna i USA fortfarande för snabbt för den amerikanska centralbanken.

Också om arbetsmarknaden inte är lika upphettad mera går den fortfarande på för höga varv för att Federal Reserve ska vara helt bekväma, säger Lasse Corin.

I Finland påverkar den amerikanska styrräntan främst finansmarknaden. Räntenivån i USA påverkar världens alla ränteplaceringar. Så länge räntorna hålls höga kommer placeringar i räntepapper att vara relativt lönsamma. Det minskar efterfrågan och pristrycket på aktier och därför kommer deras priser att hållas relativt låga.

Den effekten syns också på börsen i Helsingfors där den höga räntenivån håller aktiekurserna på en lägre nivå än då räntan var låg.