Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Den som inte accepterar mina husdjur kan inte vara min vän”

Ljushårig ung kvinna ligger på en soffa tillsammans med en vit hund
Bild: LIGHTFIELD

Det blev en del skäll i Relationspodden den här veckan då vi undrade om ni upplevt situationer där husdjur förorsakat problem människor emellan.

Dock skällde ingen på husdjuren, utan på människorna som omger dem.

Den som har ett husdjur som känns som en kär familjemedlem kan ibland ha svårt att förstå att alla inte är lika begeistrade av det lurviga charmtrollet.

Djurägare är i sin tur frustrerade över omgivningens reaktioner. Ni nämner bland annat det här med att klappa främmande hundar utan klartecken från ägaren, att blanda sig i hur någon annan sköter sitt husdjur eller ställa krav på att djuret ska vara inlåst när man kommer på besök.

På basis av de brev vi fick in denna vecka är lösningen ofta ganska enkel

Fråga först. Får jag klappa din hund?

Är det okej om hunden följer med på lördag?

Är din hund hemma? Kan vi träffas på stan istället, för jag är lite rädd för den.

Om människorna beter sig som folk lär tillvaron bli trevligare också för husdjuren.

I podden berättar Märta om en skräcknatt med tre slingrande rumskompisar och Eva förundras över att någon vill ha husdjur överhuvudtaget. Ett urval av veckans brev publicerar vi här.

"Den som inte gillar mina husdjur får inte vara min vän"

40:55

Larvigt

Nu är ni nog lite larviga. Vuxna människor som inte kan hälsa på vänner pga. en hund. Inte undra på att rädslan sen sprids till barn.

Wozz 45

Folk kastar sig över min söta men känsliga hund

Min hund är en känslig sak som vill umgås med både människor och hundar, men på sina villkor. Majoriteten av människorna där ute tror att alla hundar vill bli klappade och vidrörda av helt okända människor.

När jag säger ifrån får jag oftast kommentaren ”jag är van med hundar, hundar älskar mig!”

Kan hända, men min hund gillar dig inte oavsett. Låt honom vara.

Danne 38

God sed att ha hunden kopplad

Goda bekanta har blivit mindre bekanta sedan de skaffade en hund som de inte uppfostrat. Valptiden är för länge sedan förbi, men hunden nafsar, skäller och hoppar fortfarande.

Ägarna är blinda för beteendet.

Hundägare förstår alltid att alla inte delar deras entusiasm för smutsiga och olydiga pälsdjur. Det hör till god sed att hålla hunden kopplad och fråga om den får närma sig, men det verkar största delen av hundägare inte förstå.

Anonym, 34

Leende man och kvinna omgivna av hundvalpar
Bildtext Tack för inbjudan vi kommer allihopa!
Bild: VOLODYMYR MELNYK

De härjar upp hunden och är sedan upprörda för att den är så vild

Det är lätt att säga att man ska ha pli på sin hund, men så enkelt är det inte. En hund kan bli väldigt uppspelt då det kommer främmande och själv förstår den inte att den gör något fel.

Jag upplever ofta att gäster inte lyssnar och respekterar de regler jag försöker sätta för att situationen inte ska bli så kaotisk. Först härjar de upp hunden och sedan blir de upprörda då leken blir för vild.

Björnägare 30

Den som inte accepterar mina djur är inte min vän

Om någon vän inte skulle vilja umgås med mina fyrbenta familjemedlemmar så skulle den relationen nog rinna ut i sanden.

Men tänker nog lika som när det gäller romantiska relationer - förstår personen inte att djur är viktigast i världen för mig så blir det inget.

Bästa vännerna är inte människor

Man och kvinna  med hund, kvinnan pussas med hunden, mannen ser irriterad ut
Bildtext Mmm lilla pussgurkan, ska mamma puréa lite Chateautbriand till dig?
Bild: CHRISTEFME

Hon daltar med hunden och det gör mig galen

Jag har haft svårt att hälsa på hos en god vän sedan hon skaffade hund. Hunden i sig är harmlös, det är vännens beteende som stör mig.

Om hunden kinkar med maten erbjuder hon annan mat - bättre, dyrare, mer exotisk m.m. - vilket har lett till att hundens matkostnader är ofantliga. För säkerhets skull kanske den hemlagade maten åker ett varv via mixern så att hunden inte ska behöva anstränga sig med att tugga.

Jag försöker ha en neutral inställning och intala mig själv att det är hennes sak och att det inte borde störa mig, men det så otroligt svårt att se på det här beteendet utan att bli frustrerad.

Kompis, 40+

Icke hundperson

Jag slutade gå till en polares familj pga deras stora lurviga luktande hund som inte kunde bete sig.

Den skulle upp i famnen, jucka mot ens ben eller bara skrapa med tassen för att få uppmärksamhet. Det blev så mycket att jag slutade gå dit så länge den ännu fanns. Men mycket snäll var den ändå.

Hankatt 47 år

Hund.
Bildtext Nu skulle gästerna kunna gå. Vi har tråkigt här i förrådet.
Bild: Thomas Fredriksson.

De krävde att vi skulle stänga in våra hundar

Vi hade två hundar i min familj, de var snälla och varken bet eller skällde. Men när mina vänner kom på besök ville de alltid att vi skulle stänga in dem under tiden de var där (och vi var nästan alltid hemma hos oss).

Besökarna kunde stanna i flera timmar och hundarna måste vara instängda hela tiden. Först efter några år började vi sätta emot och förklarade att det är hundarnas hem och att vi måste vara hemma hos någon annan om det inte passar att hundarna är med.

Hundviskaren