Teknologiindustrins beställningar har rasat de senaste månaderna
Branschförbundet rapporterar om en rekordstor vändning mot det sämre. Verkställande direktör Jussi Ohlsson inom branschen säger att allt är möjligt då det gäller nedskärningar.
Dystra moln hopar sig över teknologiindustrin.
Värdet på nya beställningar i branschen sjönk med hela 30 procent under juli–september jämfört med samma period i fjol. Det framkommer i branschförbundet Teknologiindustrins färska översikt.
Enligt chefsekonomen Petteri Rautaporras har efterfrågan på marknaden minskat märkbart efter sommaren.
”De sämre utsikterna handlar delvis om ett försämrat konjunktursläge överlag så ännu är det för tidigt att tala om en allvarlig recession. Det sjunkande antalet beställningar kan ändå ses som en varning om att det kan bli värre framöver,” säger Rautaporras i översikten.
Nedgången märks inom alla sektorer men särskilt inom maskin- och metallindustrin, där värdet av beställningarna i juli-september minskade med 39 procent jämfört med de föregående tre månaderna.
Sysselsättningsläget inom branchen är tillsvidare oförändrat och låg på 335 000 anställda i slutet av september, samma nivå som i slutet av juni.
Dystert tredje kvartal för teknologibranschen
Beställningarnas totala värde sjönk med 30 procent i juni-september jämfört med året innan. Raset jämfört med det andra kvartalet i år låg på 24 procent.
Största sektorn dvs maskin- och metallindustrin såg ett ras på 39 procent i juni-september jämfört med det tre föregåenden månaderna.
8 700 nyanställningar gjordes inom branschen i juni-september och Teknologiindustrins medlemsföretag sysselsatte 335 000 anställda i Finland i slutet av september.
Vd i Åbo hoppas ECB sänker räntorna
En stickande lukt av metall fyller verksstadshallen på teknikföretaget Stera technologies fabrik i Åbo. Här tillverkas svetsprodukter och produktionsautomationslösningar.
Efter sommaren har takten på beställningarna minskat, berättar vd Jussi Ohlsson och säger att det redan i början av året fanns tecken på att utsikterna höll på att försämras.
– Inflationen var hög och när räntorna också höjdes utgick vi från att kunderna skjuter fram investeringarna. Industrin hade medvind till sommaren, vilket gynnade oss också, men nu har det tystnat.
Just nu har Ohlsson ett önskemål: Lägre räntor. Det skulle blåsa liv i hela branschen.
– När Europeiska centralbanken går in för att sänka räntan tar investeringsbesluten fart. Finansguruerna verkar förutspå att det sker tidigast om ett år.
Stera sysselsätter 900 personer på sju olika orter i Finland och Estland. Enligt Ohlsson följer man nu läget och reagerar vid behov. Själv tror han att den pågående svackan inte blir långvarig.
– Det finns ganska stora variationer mellan våra fabriker. Vissa går bättre än andra.
Vilken risk ser du för permitteringar eller uppsägningar om beställningarna fortsätter minska?
– Vi funderar på läget tillsammans med personalen. Finns det skäl att omstrukturera verksamheten så har vi flera åtgärder att tillgå innan det är dags att tala om permitteringar eller uppsägningar. Men allt är möjligt.
Fortsatt arbetskraftsbehov på lång sikt
De sämre utsikterna har tillsvidare inte lett till en uppsägningsvåg.
Enligt Teknologiindustrin sysselsatte medlemsföretagen 335 000 personer i slutet av september, siffran var densamma i juni.
Men skillnaderna mellan företagens ekonomiska läge har ökat i takt med ett sämre konjunktursläge. Vissa företag har fortfarande arbetskraftsbrist.
”Sämre utsikter påverkar inte det långvariga behovet av mer kunnig arbetskraft i Finland. Exportföretagens personal åldras i snabb takt och ny teknikkunnig arbetskraft utexamineras inte i samma takt från läroverken”, säger Teknologiindustrins vd Jaakko Hirvola i översikten.
På Stera i Åbo var rekryteringsbehovet stort ännu i våras men så är det inte längre, konstaterar Jussi Ohlsson.
– Förutom på enskilda positioner så behöver vi nu inte ny arbetskraft. Men ur ett större perspektiv så har behovet av kunnig personal inom teknikbranschen inte försvunnit någonstans.