Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dygnslånga strejker börjar på tisdag – här kommer strejkerna att bryta ut först

Uppdaterad 02.11.2023 16:25.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, PAMin puheenjohtaja Annikä Rönni-Sällinen, Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoivat uusista lakoista tiedotustilaisuudessa.
Bildtext FFC:s ordförande Jarkko Eloranta, JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine, Pams ordförande Annika Rönni-Sällinen, Byggnadsförbundets ordförande Kimmo Palonen och Industrifackets ordförande Riku Aalto berättade sista oktober om nya strejker.
Bild: Silja Viitala / Yle

FFC inledde sina protester mot regeringens arbetsmarknadspolitik med utmarscher och demonstrationer, men de bet inte. På tisdag är det dags för radikalare åtgärder i form av dygnslånga strejker med start i norr.

På tisdag börjar Finlands Fackförbunds Centralorganisation, FFC, och dess medlemsförbund sina ett dygn långa strejker i protest mot regeringens planer på att bland annat begränsa strejkrätten, främja lokala avtal och skära i den sociala tryggheten.

Industrifacket, Byggnadsförbundet, servicefacket Pam och de offentligt anställdas fackförbund JHL fortsätter med de dygnslånga strejkerna i tre veckor. De förverkligas i ett eller några valkretsar i taget. FFC meddelar om strejkerna fyra till fem dagar i förväg.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta sa i tisdags att facket stoppar produktionsanläggningar och medgav att det uppstår kommer att uppstå olägenheter och kostnader för företagen.

Enligt Eloranta ska strejkerna ses som en sista varning. Det har varit klart och tydligt att det främst är arbetsgivare och höginkomsttagare som gynnas av regeringsprogrammet, tycker Eloranta.

Industrifacket och elektikernas fackförbund kommer att inleda dygnslånga strejker i Lapplands och Uleåborgs valkrets. Det handlar sammanlagt om nitton arbetsplatser.

Industri- och elektrikerfacken strejkar här på tisdagen:

JHL kommer också att strejka vid storkök, idrottsanläggningar och tvätterier bland annat i Uleåborg. JHL:s strejklista publicerades i misstag på FFC:s webbplats men drogs snabbt bort. Den officiella listan kommer på fredagen, men Yle hann se listan på de arbetsplatser som berörs.

JHL strejkar här på tisdagen:

Endagsstrejkerna är så kallade politiska strejker, det vill säga strejker mot regeringens politik. De hålls trots gällande kollektivavtal. Det är just den här typen av strejker som regeringen vill begränsa. Enligt det lagförslag som nu är på utlåtanderunda skulle politiska strejker få räcka högst ett dygn.

FFC och dess medlemsförbund har redan ordnat flera utmarscher och demonstrationer under september och oktober. De nya åtgärderna kommer att vara längre och mer omfattande än tidigare.

Fackförbundet Pro deltar också

Fackförbundet Pro som hör till centralorganisationen STTK kommer att delta i endagsstrejken på tisdagen den sjunde november.

Pro har också för avsikt att påverka regeringens planer på lagförändringar som försämrar tjänstemännens arbetsvillkor och inkomst. Pro kräver liksom FFC att lagförändringarna bereds tillsammans med arbetsmarknadsorganisationerna så att också löntagarnas behov beaktas.

Pro strejkar här sjunde november: