Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Woltgrundaren Mikko ”Miki” Kuusi hade de högsta inkomsterna 2022 – vi listar de som tjänade mest i hela landet och i ditt landskap

Uppdaterad 08.11.2023 09:42.
Kolmen kuvan yhdistelmä, jossa näkyy kolme eniten tienannutta vuonna 2022: Mikko Kuusi 79 miljoonaa euroa, Pekka Kopra 53,9 miljoonaa euroa ja Ilkka Paananen 28,9 miljoonaa euroa.
Bild: Benjamin Suomela / Yle, Petra Ristola / Yle, Terhi Liimu / Yle

Woltgrundaren Mikko ”Miki” Kuusi hade de högsta inkomsterna i fjol, enligt Skatteförvaltningens uppgifter. Svenska Yle publicerar namnen på de tusen finländare som hade de högsta beskattningsbara kapital- och förvärvsinkomsterna år 2022.

Den 34-åriga Woltgrundaren Mikko ”Miki” Kuusi hade de högsta beskattningsbara totalinkomsterna i Finland förra året. Hans sammanlagda förvärvs- och kapitalinkomster var drygt 79,4 miljoner euro. Kuusi sålde i fjol Wolt till det amerikanska matbudsföretaget Doordash.

Pekka Kopra tjänade över 53,9 miljoner euro förra året och var den som tjänade andra mest. Kopra sålde sitt innehav i Versowood Group – Finlands största privata producent av virke – till sin bror Ville Kopra i slutet av förra året. Han är numera vd för sågföretaget Westas Group.

På trejde plats är Supercells grundare och vd, Ilkka Paananen, med totalinkomster på 28,9 miljoner euro. Paananen hade de högsta inkomsterna förra året och har varit med på topplistan åtta år i rad.

Juha Varelius, vd för mjukvarubolaget Qt Group, hade de högsta förvärvsinkomsterna. Han tjänade 15,8 miljoner euro i fjol.

Anja Lyyrtö tjänade mest bland kvinnorna

Landets högst tjänande kvinna, Anja Lyyrtö, hittas i Nyland. Hon är på plats 23 i inkomsttoppen. Lyyrtö tjänade sammanlagt 15,5 miljoner år 2022 i och med försäljningen av reservdelsföretaget Koivunen.

Graf som visar könsfördelningen bland inkomsttoppen.

De allra flesta på listan är män, hela 84 procent. Den andelen är lite mindre än förra året då 87 procent var män.

Graf som visar åldersfördelningen i inkomsttoppen

Den vanligaste åldern på topplistan är 50-59 år. I år finns ingen minderårig med på listan. Den yngsta är 19 år, äldsta 95 år.

Graf som visar vilka landskap personerna på inkomsttoppen kommer från


De allra flesta på topplistan bor i Nyland, över 60 procent.

Här är personerna med de högsta beskattningsbara inkomsterna 2022

Listan är sorterad enligt de totala inkomsterna. Klicka på namnet för att få mer detaljerad information om personens inkomster och skatter 2022.

Du kan se tidigare års topplistor, eller söka på namn och välja år för att se om personen förekommit på topplistan förut. Du kan också välja landskap. Då visas de 30 personer som hade de högsta inkomsterna i det landskapet även om de inte har en plats på topp 1000.

Under skatteåren 2018 till 2021 var det möjligt att dölja sina uppgifter från den officiella skattelistan som Skatteförvaltningen ger ut till media. Efter ett beslut av högsta förvaltningsdomstolen togs den här möjligheten bort, och numera är alla uppgifter återigen offentliga. Om du går tillbaka till tidigare år syns nu alltså namn som tidigare varit dolda.

Diskussion om artikeln