Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Marie-Therese bor i de tusen hobbyernas hus: ”Det är skönt att kunna fly in i en annan värld”

Marie-Therese är en äkta sjöjungfru. - Spela upp på Arenan

I ett helt vanligt hus, i ett helt vanligt bostadsområde i Tusby bor Marie-Therese Olenius-Noopila med sin familj. Men vad som inte är så vanligt är hur hemmet är inrett.

Vart man än vänder blicken i det Olenius-Noopilaska hemmet kan man se spår av familjens olika fritidssysslor. En medeltida stridsutrustning, djurskallar på väggarna, medeltida kostymer i olika kulörer och små detaljer skvallrar om ett gediget intresse för Dungeons & Dragons och Warhammer.

Marie-Therese och hennes man Robert delar passionen för medeltiden och brädspelen och för hennes del finns det dessutom nästan alltid en koppling till konsten.

– Jag älskar alla former av konst, både fysisk och digital. Handarbete, sömnad, garnfärgning, tygfärgning, historiska kläder, pilbågsskytte och så mermaiding, berättar hon.

Marie-Therese - Hittar sin inre sjöjungfru på åtta meters djup - Spela upp på Arenan

I en avlägsnare del av huset finns ett rum med en hel vägg fylld av färggranna stjärtfenor och ett bord fyllt av sjöjungfrusmycken.

– Nästan alla hobbyer kommer som ett blixtnedslag för mig. Det kan vara en artikel i en tidning som verkar intressant eller att någon kompis föreslår en ny sak att prova på.

Jag önskar att fler vuxna skulle ha modet att fortsätta leka.

Marie-Therese Olenius-Noopila

Det var precis så Marie-Therese Olenius-Noopila kom in på mermaiding. En bekant bad henne testa.

– Min första reaktion var att jag nog säkert klarar mig utan det här. Men efter en halv timme i vattnet med hennes stjärtfena var jag fast. Tre timmar senare hade jag beställt min första egna fena online, skrattar hon.

Bottnar i fridykning

Mermaiding är delvis en sport och delvis en konstform där man visar upp sig, antingen framför kamera eller så i shower.

– Vår ordförande i föreningen Suomen merenneitoharrastajat ry har till exempel uppträtt på Sealife i Helsingfors, berättar Olenius-Noopila.

Ursprunget ligger dock i fridykningen, där man använder sig av en monofin, det vill säga en fena där fötterna hålls ihop och simsparken påminner om delfinens.

– Därifrån har man sedan byggt på och börjat lägga till färggran Olenius-Noopila.

I USA, Australien och Asien, där mermaiding är en stor business, ordnas också skönhetstävlingar där man utser den vackraste sjöjungfrun.

– Det har ännu inte kommit till Finland, men kanske någon dag, berättar hon.

SJöjungfrudräkter upphängda på en vägg.
Bildtext Det började med en stjärtfena...
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Eskapism och barndomsdrömmar

Då så många av hennes fritidssysselsättningar handlar om rollspel, att klä ut sig i medeltida kläder, spela fantasispel börjar man ju undra hur mycket eskapism det finns i Marie-Therese Olenius-Noopilas passioner.

– För min del en hel del nog, svarar hon. Visst njuter jag av att ha ett helt vanligt vuxenliv, leka med barnet, gå till butiken och jobbet och så. Men att varje kväll kunna koppla av med en hobby och sätta in sig i en annan värld är skönt. För vår värld är ju nog ganska hemsk ibland, konstaterar hon.

Då Olenius-Noopila kommer till simhallen med sina fenor och sjöjungfrudräkter är det en hel del, i synnerhet yngre simmare, som stannar upp och undrar om hon är en äkta sjöjungfru.

– Svaret är alltid, jo, det är jag, skrattar hon.

Att så många tappar sitt barnasinne och sin lust att leka i fantasins värld då de nått en viss ålder tycker Olenius-Noopila att är synd.

– Jag önskar att fler vuxna skulle ha modet att fortsätta leka. Man behöver inte tappa all kontakt till sitt inre barn bara för att man blir äldre. Vem har inte som barn sett Den lilla sjöjungfrun och tänkt att det där skulle kunna vara jag? Det kan vara du, säger Marie-Therese Olenius-Noopila.