Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förre vallachefen Martin Norrgård förstår fluorförbudet men förutspår trubbel under världscupsäsongen: ”Jag äter upp min hatt om det inte blir problem”

Norrgård synar bottnet på en skida
Bildtext Martin Norrgård var chef för det finländska landslagets serviceteam vintern 2020/21.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Världscupen i längdåkning inleds om tre veckor i Ruka. En het potatis inför säsongsstarten är det fluorförbud som införts av internationella skidförbundet Fis.

Finlands förre vallachef Martin Norrgård väljer sina ord med omsorg då Yle Sporten ber honom kommentera det kommande förbudet. Han konstaterar inledningsvis att det är välkommet att skidsporten tar sig an ett så miljöfarligt och hälsovådligt ämne som fluor. Ett ämne som inte bryts ned i naturen.

Fluorvallan är dessutom extremt dyr så förbudet kan leda till att längdåkningens skenande kostnader kan bromsas upp.

– Vi ska inte ha dyra vallor för motionärer och allra minst för unga åkare. Utvecklingen har spårat ur. Jag har varit jätteoroad över de satsningar man gör för barn, säger Norrgård.

Men han ifrågasätter det sätt som Fis gått till väga då man infört fluorförbudet på toppnivån.

– Jag kan inte skriva under det som en bra sak. Regelverket är för stökigt för att kunna utgöra en säker grund för idrotten, säger han.

Stor osäkerhet bland de aktiva

Fis drev igenom ett principbeslut att förbjuda fluorvalla 2020. Nu tre år senare, efter diverse möten i olika arbetsgrupper och diskussioner med vallatillverkarna, var man redo att börja implementera förbudet.

Men osäkerheten och oron inför säsongsstarten är stor bland de aktiva. Norrgård är kritisk till att man inte utfört ett enda ordentligt stresstest.

– En världscuphelg borde ha offrats. Det skulle ha varit bättre att på det sättet komma fram till att det eventuellt inte fungerar och att vidareutveckling är ett måste.

Tror du att det kommer att uppstå problem?

– Jag äter upp min hatt om det inte blir problem. Jag vill inte att det ska ske men det känns oundvikligt.

Martin Norrgård.
Bildtext Martin Norrgård är numera Nykarlebys stadsdirektör.
Bild: Esa Fills / Yle

Mänskliga faktorn spökar

Testapparaturen har varit ett dilemma under de tre år som fluorförbudet har diskuterats. Norrgård säger att de första apparaterna gick att lura, men att de nuvarande borde vara tillräckligt sofistikerade.

– De känner igen om det finns fluorvalla via en infraröd teknologi. Den borde kunna ge helt okej utslag.

Men serviceteamen och skidåkarna upplever ändå att systemet är inte är vattentätt. Vetenskapen må säga en sak men de aktiva vet att praktiken är något annat.

– De aktiva går genom publikhavet till start med sina skidor och det är olika personer som ansvarar för testprocessen. Testpersonalen är certifierad men utsedd av den lokala arrangören. Det finns en mänsklig faktor som höjer risken för att något ska gå fel, säger Norrgård.

Han har varit i kontakt med sina tidigare kollegor som förbereder sig för en ny säsong. Många känner sig uppgivna eller åtminstone fundersamma. Vissa är till och med oroade för sitt rättsskydd.

– Man är alltid jättespänd då man vallar för åkare av världsklass. Det är inte jätteroligt om skidan inte fäster. Ansvaret är stort. Nu finns det en risk att det blir en diskning eller ett startförbud. Vallaren kan ha gjort sitt yttersta men det kan ändå finnas en mänsklig faktor som leder till att idrottaren inte ens får starta. Ansvaret på den enskilda vallaren är jättestort.

Vallning av skidor.
Bildtext Serviceteamen har ett än större ansvar då fluorförbudet träder i kraft.
Bild: AOP

”Det är en soppa”

Iivo Niskanen sade i en intervju för Yle att han tar fluorförbudet med ro. Den finländska längdstjärnan påminde om att vallan endast har en femprocentig betydelse i prestanda. Själva skidparet betyder 80 och slipningen 15 procent.

Norrgård ger Niskanen rätt men påpekar:

– Fem procent är en avsevärd skillnad i ett distanslopp. Fluorens egenskaper är markanta. Om man graderar en glidvallning från ett till tio så var det möjligt att komma upp till tio med fluor. Speciellt om föret var vått. Utan fluor är det max en sexa. Det finns inte ett bättre vattenavstötande grundämne.

Han tror att de större nationerna är de som vinner då förutsättningarna har förändrats. De har större ekonomiska muskler att testa sig fram i den nya valladjungeln och köpa egen testapparatur.

– Sen ska vi komma ihåg att man tävlar i Ruka, Gällivare och Östersund i början av säsongen. Då kommer skillnaderna inte att vara så stora. Men på våren då föret är vått skulle fluoren ha haft en enorm betydelse. Då kommer vi att se större skillnader mellan toppar och floppar.

Till råga på allt så är regelverket inte det samma i världscupen och i nationella tävlingar. I evenemang som FM och finska cupen gäller inte fluorförbudet så de finländska toppåkarna har en del att fundera på.

– Det beror på att Finlands skidförbund har begränsade resurser. Men det blir svårt. Vi kommer att ha åkare som åker med fluorvalla i nationella tävlingar och blir uttagna till världscupen. De åkarnas skidor måste därefter genomgå en säkerhetsprocess innan de kan tas in i världscupen. Det är en soppa.