Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kryptobedragaren Sam Bankman-Fried fälld i domstol – riskerar över hundra år i fängelse

Uppdaterad 03.11.2023 09:31.
En man leds ut ur en rättssal omgiven av fotografer.
Bildtext Kryptoentreprenören Sam Bankman-Fried förskingrade pengar till ett lyxhus på Bahamas och ett namnbyte på en idrottsarena.
Bild: Justin Lane / EPA

Företagaren Sam Bankman-Fried har gått från stjärna till skamfläck inom kryptovalutavärlden. Han riskerar ett straff på upp till 110 år i fängelse för bland annat bedrägeri och förskingring.

Kryptoentreprenören Sam Bankman-Fried var enligt juryn skyldig på alla sju åtalspunkter, bland annat bedrägeri och förskingring.

Enligt affärsmedarbetare som vittnade vid rättegången har Bankman-Fried förskingrat flera miljarder dollar från kunder på kryptovalutabörsen FTX, som han själv grundat.

Tidningen Fortune bedömer att Bankman-Frieds förmögenhet låg på ungefär 26 miljarder dollar innan hans kryptobörs kollapsade i slutet av förra året.

Bankman-Fried kan få ett upp till 110 år långt fängelsestraff. Domen kommer att avgöras vid ett senare tillfälle.

Tillgångar styrdes till hans egen fond

I slutpläderingar målade åklagarna upp Bankman-Fried som en girig och smart man som visste vad han gjorde när han i hemlighet överförde kunders medel från FTX till investeringsfonden Alameda Research, som också fungerade som moderbolag.

Bankman-Frieds försvarsadvokater sa att han inte haft för avsikt att tjäna pengar genom bedrägeri.

Bankman-Frieds ex-flickvän Caroline Ellison sa under rättegången att kryptoentreprenören stal ungefär 14 miljarder dollar av kundernas pengar.

Ellison var vd för Alameda Research. Investeringsfondens pengar användes bland annat till politiska donationer, riskkapitalinvesteringar och ett lyxhus som Bankman-Fried köpte på Bahamas.

Tiotals miljoner betalades också ut till kändisar för att marknadsföra FTX. I en av de mest framträdande reklamkampanjerna döptes basketlaget Miami Heats hemmaarena om efter just FTX.

Källa: AFP, STT, Time