Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Varannan finländare med bostadslån skär ner på vardagsutgifterna – orsaken är höga räntor och priser

En ung man och en kvinna står vid en butikshylla.
Bildtext Många finländare med bostadslån har övergått till att köpa billigare produkter i butikerna.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Tre av fyra personer med bostadslån har ändrat sina konsumtionsvanor eller skjutit upp inköp på grund av prisstegringar och högre räntor.

Varannan finländare med bostadsskulder har minskat på sina dagliga utgifter eller övergått till att köpa billigare produkter, visar Danske Banks undersökning Asuntolainapulssi.

Ungefär lika många har också varit tvungna att dra ner på klädinköp och restaurangbesök.

– En del hushåll har drabbats orimligt hårt av höga räntor och priser. I det stora hela klarar sig ändå finländare med bostadslån ganska bra. Även om det talas en hel del om att minska de dagliga utgifterna påverkas bara varannan med bostadslån, säger Sari Takala som är chef för privatkunders lån vid Danske Bank.

En del förlitar sig på hjälp av nära och kära

En fjärdedel av dem som har bostadslån har inte behövt göra några förändringar i sin ekonomi på grund av stigande räntor eller priser. Det är ungefär lika stor andel som i februari i år och november förra året.

En tiondel av dem som svarat på enkäten har varit tvungna att skjuta upp att betala vissa räkningar.

Åtta procent uppgav att de hade varit tvungna att förlita sig på ekonomisk hjälp från närstående. Sex procent hade varit tvungna att ta ett nytt lån.

– Det är bra att komma ihåg att alla har sin egen personliga inflation. Om din ekonomiska situation inte är flexibel lönar det sig att kolla med din bank om lånetiden går att förlänga eller om en amorteringsfri period kunde hjälpa, säger Takala.

Totalt 850 finländare med bolån deltog i enkäten, där de kunde välja mellan olika svarsalternativ om hur de anpassat sin konsumtion. Enkätundersökningen har en felmarginal på cirka tre procentenheter.

Källa: STT

Diskussion om artikeln