Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vargar attackerade hund på älgjakt i Letala – tre vargar omringade hunden på en åker

En varg står på en bergsknall i en somrig skog.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Liknande incidenter har inträffat också i Vemo och Nousis. Veijo Jalonens hund klarade sig med lindriga skador, men djurets liv hängde på ett ögonblick.

Letalabon Veijo Jalonen var ute och jagade älg med sitt älglag under söndagen vid lunchtid. Jalonens hund, en grå norsk älghund, släpptes lös för att leta efter älg. Hunden hann springa ungefär en halv kilometer från passlinjen innan jägarna via en GPS-spårare noterade att den uppförde sig konstigt.

– Hunden stannade, rörde sig cirka 50 meter och stannade igen. Sedan hörde vi hundskall från skogen och vi undrade om det trots allt var en älg som hunden hittat. Efter det följde ett konstigt skrik och vi bestämde oss för att gå och titta, eftersom allt uppenbarligen inte var normalt, säger Jalonen.

Jägarna började närma sig hunden och efter cirka hundra meter började Jalonen ropa på hunden. Hunden började ändå röra sig i en helt annan riktning.

– Då meddelade en av passmännen att en varg just hade passerat hans plats. Efter det blev hundens ylande högre och högre. Jag blev panikslagen då jag insåg att det fanns vargar i skogen, säger Jalonen.

Hunden omringades av vargar

Enligt GPS-spårningen stannade hunden mitt på åkern och jägarna följde efter.

– Jag såg tre vargar mitt på åkern, men ingen hund. Jag sprang ropandes mot vargarna och kallade på hunden som jag såg mitt bland vargarna.

Vargarna rörde sig från mitten av åkern till kanten av åkern. Jalonen fick hunden att komma till honom. Han misstänker att det var frågan om endast ögonblick från att hunden skulle ha mist livet. Hela händelseförloppet varade i ungefär en halv timme.

Hunden kom undan med relativt lindriga skador. Den hade fått ett sår på nosen, men inga övriga skador. Hunden fick antibiotika och återhämtar sig nu från händelsen.

Enligt Jalonen, som arbetat som rovdjurskontaktperson i området i flera år, har det förekommit andra liknande fall under hösten, även om det var en ganska sällsynt situation. Liknande incidenter har inträffat nu under hösten i sydvästra Finland även i Vemo och Nousis.

– Jag blev rädd när jag insåg att det fanns tre vargar på åkern och min egen hund i mitten.

– Jag tänkte inte riktigt rationellt när jag började springa mot vargarna, konstaterar Jalonen.

Artikeln baserar sig på Sudet kävivät hirvimetsällä olleen Veijon koiran kimppuun Laitilassa – kolme sutta piiritti koiraa pellolla skriven av Eino Kossila. Översättningen är gjord av Lina Frisk.