Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Kannibalism är aldrig acceptabelt” – vd för Finlands fjäderfäförbund sorgsen över videomaterial från avelsgårdar i Sverige

Ett par ben till ett höns, ett hönansikte och ett ägg, allt i ett orangeaktigt sken.
Bildtext Bildsättningsbild. Bilden är från en gård i Finland och har inget med artikeln att göra.
Bild: Silja Viitala / Yle

Fåglar som avlivas felaktigt utan bedövning och fåglar som äter varandra levande. Den här veckan har SVT:s granskande program Uppdrag granskning visat att det förekommer stora brister i den svenska djurhållningen.

– Videomaterialet som visades i det här programmet var sorgligt att se.

Det säger Veera Lehtilä, verkställande direktör för Finlands fjäderfäförbund.

Vi bad henne att se det senaste avsnittet av Uppdrag granskning, som visar hur avelsdjuren inom kycklingindustrin mår, och hon verkar märkbart berörd.

– Materialet och bilderna, liksom utlåtandena från övervakningsrapporterna visar verkligen brister i både kycklingsskötarnas professionalism och skötsel. Det här är inte i enlighet med goda finländska produktionsmetoder, säger Lehtilä.

Dålig fjäderdräkt, kannibalism och avlivning på fel sätt

Lehtilä räknar upp flera saker som visar på misskötsel och djurlidande i materialet.

1. Dålig fjäderdräkt

– En viss försvagning av fjäderdräkten hör till det normala under äggläggningssäsongen och är också en normal del av fågelns fjäderdräktscykel.

– Men det som sågs på videorna var för mycket, säger Lehtilä.

2. Kannibalism

– Det fanns tydliga tecken på kannibalism och kannibalism är aldrig acceptabelt, det är det helt enkelt inte!

– Om sådant inträffar måste orsaken tas fram och problemet lösas, säger Lehtilä.

3. Avlivning på fel sätt

– Man såg många fåglar i dåligt skick. Normal skötsel av flockar inkluderar ju övervakning av djuren och att man tar bort flocken om det påträffas sjuka djur där.

– Och djur måste avlivas på rätt sätt. Det som sågs i videon var inte lämpligt, säger hon.

Bild ur video som filmats i smyg på en hönsanläggning i Sverige. Djuret på bilden avlivas på fel sätt.
Bildtext Hönor och tuppar avlivas med olagliga metoder utan bedövning, visar den svenska granskningen av kycklingindustrin i Sverige. Bilden är från den svenska granskningen.
Bild: Djurrättsalliansen

Broilern i Finland kommer från svenska avelsdjur

I Finland kommer 99 procent av all broiler från svenska avelsdjur. Det är det multinationella avelsföretaget Aviagen som har så gott som monopol på avelsdjuren och Aviagen ville först inte erkänna bristerna i djurhållningen i Sverige.

Men dagen före SVT:s program sändes sparkar kycklingjätten Aviagen Sverige sin vd sedan 28 år tillbaka och erkänner bristerna.

Lehtilä säger att det är bra att man nu tagit till åtgärder och hon hoppas att det här inte får fortsätta.

– Det har också reagerats på det här i Finland. Det här som man såg kan inte anses vara acceptabelt.

Hurudana krav ställer ni på avelsdjuren om så gott som alla kommer från Sverige?

– Djuruppfödningen har utvecklats mycket genom åren och i dag har vi en riktigt lång lista med krav. Förutom de produktiva egenskaperna så är välbefinnande, hälsa, beteende och till exempel ekologiska egenskaper viktiga, säger Lehtilä.

I det svenska programmet fokuserar man på den snabbväxande broilersorten Ross 308. Hur vanlig är den i Finland?

– Majoriteten av broilern i Finland är av sorten Ross 308. Endast ekologisk broiler är av en långsamväxande art. Det odlas bara på tre gårdar, så andelen är ganska marginell, svarar Lehtilä.

Så här går det till när avelsdjuren kommer till Finland

Lintilä: ”Inte önskvärt att djuren går hungriga”

Kycklingsorten Ross 308 är framavlad för att växa snabbt. Redan efter 35 dagar kan den slaktas, men avelsdjuren för den sorten ska leva mycket längre. Om man inte begränsar avelsdjurens föda, äter de ihjäl sig, rapporterar SVT.

Lintilä kan bara säga hur man tänker i Finland, och här går inte djuren hungriga, säger hon.

– Det är inte önskvärt att ständigt gå hungrig. Det är en stressfaktor, och stress påverkar både hälsa och välbefinnandet hos djuren.

Lintilä påpekar därför hur viktigt det är med rätt sorts recept för fodret.

– Fodret ska ha fiber inuti, så att det ger mättnadskänsla. Och frekvensen är också viktig, det måste finnas tillräckligt mycket tillgängligt. Broilrar är nämligen djur som gillar att göra saker samtidigt, så det måste finnas tillräckligt med matutrymme så att det inte blir något bråk vid utfodringen.

I Finland använder man också ”kastmatare”, så att fåglarna spenderar mer tid på att leta efter fodret och man fokuserar på miljön så att den stöder välmåendet, säger Lintilä.

Flera kycklingar som ska bli broilrar i en anläggning.
Bildtext Skulle Finland vara redo för mera långsamväxande sorter inom broilerproduktionen? Det ska ett nytt projekt utreda.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Mer långsamväxande sorter i Finland i framtiden?

SVT rapporterar att trenden i Europa är att använda sig mer och mer av långsamväxande broilersorter, av etiska aspekter.

Även här i Finland har ett projekt startat i februari i år för att utreda om långsamväxande sorter kan implementeras i landet. Ett initiativ kallat European Chicken Commitment (ECC) vill se en förändring inom broilerproduktionen redan innan 2026 och därför vill nu också Finland utreda frågan.

Lintilä säger att Finland hittills haft väldigt få problem med avelsdjuren från Sverige av sorten Ross 308, men hon förstår också att tiderna förändras.

– Självklart förändras världen och det finns verkligen ett intresse för de här långsamt växande broilrarna. Men om och när ett beslut fattas, så måste det vara hållbart på alla punkter, både för fåglarna, människorna och miljön. Och det måste vara ekonomiskt lönsamt.

Diskussion om artikeln