Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu åtalas 27 personer i stor smugglingshärva – kopplingar till svenska gänget Dödspatrullen

En personb bär en väska från en långtradare till en taxi.
Bildtext Narkotikan smugglades till Finland via Sverige med hjälp av långtradare.
Bild: poliisi

Nu åtalas 27 av de 30 personer som greps för inblandning i smugglingen av 350 kilogram narkotika. Smugglingen har enligt åklagaren kopplingar till det svenska gänget Dödspatrullen.

Nu har åtal väckts i fallet där lokala gärningspersoner misstänks ha smugglat hundratals kilogram narkotika till Finland i samarbete med svenska yrkeskriminella.

Åtal i det som Helsingfors tingsrätt beskriver som Dödspatrullen-fallet väcktes sent under torsdagen (2.11).

Polisen har under sommaren gripit totalt 30 personer. Och nu åtalas 27 av dem för brott. Av den här skaran sitter 16 personer häktade i Finland. Man väntar också på att en person som gripits i Sverige ska transporteras till Finland.

De 27 åtalas på totalt 39 åtalspunkter, de allvarligaste är grovt narkotikabrott. Med på listan över åtal finns också bland annat grov penningtvätt, och lindrigt skjutvapenbrott.

Åtalas för att ha smugglat 350 kilogram narkotika

Polisen informerade om fallet i början av oktober. Då berättade man att lokala gatugäng i huvudstadsregionen smugglat över 350 kilogram narkotika till Finland i samarbete med svenska yrkeskriminella. Det handlar bland annat om amfetamin, kokain, cannabis, ecstasy och olika narkotikaklassade läkemedel.

Medier har under hösten rapporterat att de svenska gärningspersonerna ska ha varit kopplade till ett gäng som kallar sig Dödspatrullen. Men polisen ville inte i det skedet avslöja vilket namn gänget går under.

Det är meningen att rättegången inleds den 16 november. Det har reserverats 30 dagar för tingsrättens behandling som enligt planen ska bli klar i januari 2024. Rättegången hålls i en rättssal där fotografering inte är tillåtet.