Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mänskligheten blundar för konsekvenserna av den gröna omställningen

Uppdaterad 07.11.2023 07:55.
Inte länge tills mineraler tar slut - Spela upp på Arenan

All vår teknologi, från smarttelefoner till bilar, kräver resurser som skadar vår miljö. Om vi fortsätter konsumera i samma takt som nu räcker det inte länge tills vi står tomhänta.

– Grön teknologi framställs ofta som något så fint och gulligt, det är bilder av vackra gröna fält och fjärilar. Sanningen är att stora delar av sådan teknologi är bedrövlig.

Olav Eklund, professor i geologi och mineralogi vid Åbo Akademi, önskar att fler vore medvetna om att vi sitter i klistret.

Just nu använder vi mineraler och metaller i en sådan takt som inte är hållbar, säger han.

– Nog kan vi ju hålla på som vi gör men då måste vi vara beredda på att det snart tar slut. Och då vet jag inte vad som kommer att hända.

EU:n teollisuuskomissaari Thierry Breton keskustelee ilmailu- ja avaruusalan edustajien kanssa.
Bildtext EU:s plan är att bli klimatneutralt före år 2050 och det har visat sig kräva en allt för stor mängd naturresurser.
Bild: Jari Mäkinen / Yle

Outnyttjad potential i västvärlden

Problemet är inte nödvändigtvis att mineralerna tar slut i hela världen. Länder som Sverige och Finland utnyttjar inte sin natur för material fastän det finns att ta av.

– I västvärlden vet vi också hur man utvinner mineraler mer miljövänligt, så jorden skulle inte ta samma skada av det här, säger Eklund.

Utvinningen av nordiska mineraler snubblar ändå på en stötesten. Folk vill inte låta utländska företag använda sig av våra naturresurser på samma sätt som vi använder andra länders naturresurser.

– Finland älskar teknologi och vill ha det nyaste av allting. Därför blundar vi gärna inför den miljöförstöring och barnarbetskraft som det kräver, så länge det sker utom synhåll för oss, säger Eklund.

Situationen vi befinner oss i förklaras till stor del med att människor i västvärlden vill ha ny teknologi stup i kvarten. Dessutom vill vi ha det till ett bra pris.

– Jag förstår inte varför så långt utvecklad teknologi måste vara så billigt. Snart får man en smarttelefon för nästan samma pris som ett halvt kilo malet kött, säger Eklund.

Sotkamo Silverin kuorma-auto kaivostunnelissa.
Bildtext Utvinning av mineraler som litium, nickel och kobolt sker mestadels i länder där mänskliga rättigheter och miljövänlighet inte prioriteras.
Bild: Rami Moilanen

”Sluta sopa problemet under mattan”

Förutom att vi borde sakta ner med att köpa nytt, måste vi även börja bry oss om varifrån råvarorna i vår teknologi har kommit, säger Eklund. Det här skulle förhoppningsvis ställa krav på producenterna och leda till en större förändring.

– Vi måste höja det här till en viktigare politisk agenda för att kunna diskutera det här på ett större plan och sluta sopa det under mattan.

Återvinning av mineraler är en lösning som har lyfts fram, men Eklund påpekar att det både är långsamt och besvärligt. Det kräver både energi och pengar som människor inte är färdiga att investera.

Kan mineralerna ersättas med någonting?

– Nog kan det hända att vi hittar ett alternativ till mineraler i framtiden. Men faktum är att vi har de här problemen här och nu, säger Eklund.

Ändring gjorts 7.11 kl. 7.50 i första citatet om att stora delar av grön teknologi är bedrövlig.