Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vi äter allt mindre nötkött – jämför ditt köttätande med den vanliga finländaren

Malet kött i en skål och salladsost och salt sätts i.
Bildtext Många byter ut köttfärset mot malet griskött.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Konsumtionen av nötkött har sjunkit drastiskt under de senaste åren. I takt med att matvaror blir dyrare väljer allt fler att byta nötköttet mot gris- och fjäderfäkött.

Priset verkar spela större roll i konsumentvanorna än produkternas klimatavtryck eller näringsrekommendationerna.

Det har skett stora förändringar i konsumenternas vanor i år och i fjol, berättar Csaba Jansik, expert på Naturresursinstitutet Luke till Yle Uutiset.

Köttkonsumtionen har minskat redan under en längre tid, men nu syns också skillnader i konsumtionen av olika slags kött.

– Då priserna stiger blir det dyraste köttet ännu dyrare. På grund av det har konsumtionen av nötkött minskat allra mest under ett par års tid.

– Det här är första gången på tjugo år som vi ser en drastisk minskning i konsumtionen av nötkött, säger Jansik.

Fjäderfäkött kan bli mer pop än gris i år

Finländare har i medeltal ätit lite mindre än tjugo kilogram nötkött per år. I fjol låg siffran på 17,3 kilogram och i år förväntas siffran sjunka ner till 16,5 kilogram.

I fjol skedde också andra förändringar i de långvariga trenderna.

– Konsumtionen av fjäderfäkött uppskattades överskrida konsumtionen av griskött redan i fjol, men så blev det inte, säger Jansik.

Jansik tror att konsumtionen av fjäderfäkött kommer överskrida konsumtionen av griskött i år. Skillnaderna är ändå väldigt små.

Grafik över köttkonsumtionen i Finland.

Nötköttsproducenten Lauri Juntunen inser att det inte går att påverka läget. Exempelvis inverkar räntehöjningar på efterfrågan, och människor väljer att köpa billigare alternativ.

I takt med att julen närmar sig stiger efterfrågan på griskött. Först efter årsskiftet kan vi se hur situationen utvecklar sig, uppskattar Juntunen.

Köttproducenten har ändå en önskan till konsumenterna.

– Jag önskar att folk skulle köpa inhemskt nötkött, när de väl gör det.

Naudanlihantuottaja Lauri Juntunen seisoo navetassa pienten vasikoiden ympärillä.
Bildtext Nöttköttproducent Lauri Juntunen önskar att finländare allt oftare skulle välja inhemskt kött över det importerade.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Grisköttet gynnas av prishöjningarna

Av alla köttslag har grisköttet gynnats mest av att matvaror blivit dyrare.

Priset på griskött har också stigit, men mindre i förhållande till nöt- och fjäderfäkött. Det här syns i konsumtionen.

Grisköttet syns allt oftare på lunchrestaurangernas menyer, som tidigare har dominerats av fjäderfäkött.

Enligt Jansik har konsumtionen överlag riktats mot billigare varor, exempelvis byts köttfärsen mot griskött och broilerbröstfiléerna mot broilervingar.

Hur lång trend det är frågan om är enligt Jansik svårt att säga, men priset kommer att inverka på finländarnas konsumtionsvaror också i framtiden.

– Prishöjningarna för med sig ganska plötsliga förändringar. Kortsiktigt spelar priset en större roll än ansvarsfullheten och klimatdiskussionen. De påverkar också konsumtionen, men mer långsiktigt.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Nautaa syödään nyt vähemmän kuin vuosikymmeniin – katso, syötkö lihaa kuin keskiverto suomalainen skriven av Heidi-Maria Harju. Bearbetningen och översättningen är gjord av Milena Hackman.