Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbogäng vill starta en fotbollsliga utan press – alla behöver inte bli proffs!

Fem killar framför ett fotbollsmål. En ligger i förgrunden och de andra fyra är knäböjda bakom.
Bildtext I söndagsligan ska alla få vara med oberoende bakgrund och kunskaper.
Bild: Julia Åman

Fotboll kan vara tidskrävande och fullt av press. Men tänk om det skulle finnas en egen liga för dem som vill spela fotboll bara för att ha kul? Veckans avsnitt av Watt nytt möter Söndagsligan.

Ett kompisgäng som bor i Åbo önskar att det skulle finnas ett lättare alternativ för fotbollen - en liga där vem som helst kan vara med, där man inte behöver spela för fullt och som inte ska kosta så mycket.

Söndagsligan kallar de det.

– Det betyder lättare fotboll. Då skulle vi inte ha problem med tid eller pengar. Och det skulle inte bli så jättetungt.

Det säger gänget som består av Kasper Koivisto, Simon Groop, Mikael Helenius, Christian Bonnet och Tobit Häger.

Veckans avsnitt av Watt Nytt handlar om hur hobbyer blir allt dyrare och kompisarna från Åbo berättar mer om sin önskan att starta en liga.

Junioridrott blir allt dyrare – men måste alla bli proffs? - Spela upp på Arenan

Blev för proffsigt

Tre i gänget har spelat fotboll tidigare, men den konstanta pressen att prestera gjorde att de slutade.

– Fotboll var alltid kul, men det blev för proffsigt för mig. Jag klarade inte av att spela i samma takt, konstaterar Kasper.

Mikael instämmer att det sällan fanns tid att äta middag hemma före träningarna. I söndagsligan skulle vem som helst få spela, oberoende av ekonomisk bakgrund, kunskap eller ork.

Trots att du aldrig skulle ha rört en fotboll så får du vara med!

Kasper Koivisto

Valfritt och lekfullt

Tanken är att man får komma och spela då man vill och kan. Hobbyn skulle inte behöva vara dyr eftersom det inte skulle vara så många träningar i veckan, och heller inga träningsläger.

Bara några valfria träningar och mer lekfulla matcher.

– Det finns dyra sporter, så om det skulle finnas en lättare version skulle också de som inte har så mycket pengar ha möjligheten att spela sådant som de skulle vilja. Så att det inte skulle handla om pengar, säger Christian.