Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Böcker om Pirkko Saisio, censur av Bibeln och kvinnliga fångar bland de nominerade till Fack-Finlandia 2023

De sex faktaböckerna som är nominerade till Fack-Finlandiapriset år 2023.
Bildtext Sex faktaböcker är nominerade till Fack-Finlandiapriset som kungörs den 29 november.
Bild: WSOY, Siltala, Otava, Gummerus, Hiilinelutuotanto

Inga finlandssvenska fackböcker finns bland de sex kandidaterna.

För 34:e året i rad delar Finlands Bokstiftelse ut Fack-Finlandiapriset till den mest meriterade finländska fackboken. Prisets värde är 30 000 euro.

I år är det barnboksförfattaren Linda Liukas som utser vinnaren av Fack-Finlandiapriset bland följande sex verk som en urvalsjury bestående av redaktören Paula Salovaara (ordförande), fackboksförfattaren Henri Hyppönen och HS-journalisten Petja Pelli valt ut bland cirka 250 faktaböcker som utkommit i Finland i år:

Heini Junkkaala: Pirkko Saisio – Sopimaton

Pirkko Saisios elev Heini Junkkala tecknar ett porträtt av en produktiv och hyllad författare som varit verksam i mer än 50 år. Saisio berättar varför hon aldrig känt sig bekväm i olika epitet och titlar som hon försetts med – dotter till kommunister, taistoit, arbetarförfattare, grönvänster, kvinna, mamma, homosexuell.

Antti Järvi: Minne katosi Antti Järvi?

En berättelse om en farfars far som efter vinterkrigets slut beslutade sig för att stanna kvar i hemmet i Karelen när resten av familjen gav sig av. Under mellanfreden fick familjen några brev, men därefter blev det tyst. Vad hände med Antti Järvi – namne med författaren?

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Pohjoistuulen metsä

Fotograferna Ritva Kovalainen och Sanni Seppo dokumenterar naturskogen och lyfter fram de rika ekosystemen i norra Finland. I boken skildrar man skogarnas forntid och framtid – vad kan vi göra för att bevara våra sista naturskogar?

Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta

Tuomas Kyrö berättar historien om en kille med finsk mamma och senegalesisk pappa som blev mobbad i skolan och som beslutade sig för att ansluta sig till Främlingslegionen som 18 år gammal. Efter att ha stridit i såväl Afghanistan som i ett flertal länder i Afrika reser han i februari 2022 iväg till Ukraina för att strida i kriget mot Ryssland.

Ville Mäkipelto & Paavo Huotari: Sensuroitu – Raamatun muutosten vaiettu historia

Under århundradenas lopp har de bibliska berättelserna genomgått olika former av förändringar – man har anpassat texterna efter olika behov och för att möta olika samhälleliga förändringar. Texterna genomgår också olika slags omvandlingar i samband med att de översätts till olika språk.

Sonja Saarikoski: Naisvangit – Rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa

En bok om brott och straff, om människan och historien bakom brottet.

Sonja Saarikoski har intervjuat ett tiotal kvinnliga fångar om vardagen i fängelset och fram växer en berättelse om makt och maktutövning, om trauman, sorg och ånger, men också hopp och en längtan efter att börja ett nytt liv.

Vinnaren kungörs onsdagen den 29 november på en prisfest som direktsänds på Yle Arenan.