Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

På äventyr bland bokillustrationer

Från 2015
Yle Nyheter TV-nytt: Illusia tar barnen på äventyr - Spela upp på Arenan

Det är illusinator Sanna Sofia Vuori som leder barnen in i barnböckernas värld. Och den här gången är det inte texten som är det viktiga utan det är bilderna. Det är illustrationer av nio finlandssvenska illustratörer och animatörer som utgör utställningen BY.

Illusia, spelad av Sanna Sofia Vuori tar med barnen på ett äventyr där de ska hitta försvunna färger genom att lösa gåtor och genomföra uppdrag. Utställningen är byggd av nio fantasivärldar där barnen möter tigrar, slott och slem.

- Illusia har tappat sina färger. Det är det elaka suddgummit Sudde som har tagit alla hennes färger. Så hon behöver hjälp av alla barn som kommer till utställningen för att hitta färgerna, berättar Sanna Sofia Vuori om äventyret.

Upplevelse med alla sinnen

Producenten för utställningen, Johanna Stenback från Jokowski, ville i BY lyfta fram bilden, för att för en gångs skull ge illustratörerna den uppmärksamhet de förtjänar.

- När man kommer till den här utställningen ska man få uppleva med alla sina sinnen. Man ska känna, man ska få titta och man ska få smaka. Det är nog det som fascinerar publiken, och sen den fantastiska illustrationskonsten som vi har i Finland, berömmer Johanna Stenback.

Man ska känna, man ska få titta och man ska få smaka.

Dessutom fungerar barnboksbilderna över alla språkgränserna, påpekar hon.

Efter ett års lyckad turné i Tyskland och Sverige är utställningen nu tillbaka i Finland. Efter Helsingfors bär det av till Uleåborg, Vasa, Tammerfors och Jakobstad. Det är främst tack vare pengar från de finlandssvenska fonderna som projektet BY kan genomföras. Den började redan 2011. Utställningen öppnades i maj 2014 i Ekenäs och den avslutas först i februari 2017.

Fokus på barn i skapandet

- Det här är en utställning där vi lyfter fram nio stycken illustratörer och animatörer och den fantastiska värld som de skapar med sina illustrationer, beskriver Johanna Stenback.

Det är verk från illustratörerna Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Maija Hurme, Anna Härmälä, Cristel Rönns och Kasper Strömman, samt bildkonstnären Malin Ahlsved och animatörerna Veronica Lassenius och Åsa Lucander. Gemensamt för alla dessa konstnärer är att de har barnet i fokus i sitt skapande.