Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fira svenska dagen med oss – följ med festligheterna klockan 19.55

Svenska dagen 2023 - Spela upp på Arenan

Folktingets svenska dagen-fest direktsänds i år från Schaumansalen i Jakobstad den sjätte november i Yle Fem och på Yle Arenan. Det blir prisutdelningar, musikuppträdanden, samtal och givetvis mingel med gästerna.

I år har turen kommit till Österbotten då Folktingets stora svenska dagen-fest ordnas i Schaumansalen i Jakobstad. Direktsändningen börjar klockan 19.55 måndagen den sjätte november i Yle Fem och på Yle Arenan.

Kvällens programledare är Mårten Svartström och skådespelaren Siri Fagerudd. I vanlig ordning kommer Thomas Lundin att mingla och ta pulsen på en del av gästerna.

Dialektturné med Alfred Backa

Nytt för i år är att komikern Alfred Backa medverkar med en inlagsserie om dialekter i Svenskfinland.

Han reser runt och försöker reda ut varför vi har så svårt att förstå varandra. Han besöker Västnyland där har talar med Nadde Baarman, i Östnyland möter han författaren och journalisten Mikael Crawford och i Närpes får han en pratstund med dialektpoeten Rickard Eklund.

Hela Alfreds dialektturné finns redan nu på Yle Arenan.

Alfreds dialektturné på Yle Arenan. - Spela upp på Arenan

Fyra prisutdelningar

Under kvällen delas fyra priser ut. De är Årets klimathöjare, Samvetspriset, Bojan Sonntag-priset och det för i år unika Pokkaruotsi-priset.

Årets klimathöjare är ett pris som delas ut till någon eller något som konkret skapat bättre stämning i vardagen i Svenskfinland. Det handlar om att uppmärksamma någon som gör att klimatet inom det svenskspråkiga i Finland höjs och stärks. På plats för att dela ut priset finns fjolårsvinnaren matkreatören Tara Junker, som också suttit med i prisjuryn.

Folktingets samvetspris tillfaller någon eller något som genom ord eller handling visat prov på civilkurage under det gångna året. I år har besökarna på svenska.yle.fi haft möjlighet att komma med namnförslag på vem som ska få årets samvetspris.

Bojan Sonntag-priset delas ut för en insats för det svenska språket i Finland. Det är styrelsen för Svenska Finlands folktings garanter r.f. som delar ut priset.

Unikt för i år är Pokkaruotsi-priset som delas ut med anledning av att språklagen fyller 20 år vid årsskiftet.

Musikalisk bredd

– Eftersom festen i år ordnas i Jakobstad har vi valt att satsa på flera artister som har koppling till Österbotten, säger Folktingets kommunikations- och evenemangsansvariga Johan Lindholm.

Kvällens artister är Krista Siegfrids, Månskensbonden, Makar – bestående av Tomas och Maria Höglund, Wlhelmina, Erik-­André Hvidsten, Kalle Moraeus & Thomas Enroth, Kajsa Dahlbäck med Vasa Baroque, gospelkören Jacob Gospel samt husbandet under ledning av Jan Simons.

Ett kollage av alla de artister som medverkar på Svenska dagen-festen, Krista Siegfrids, Månskensbonden, Makar – bestående av Tomas och Maria Höglund, Wilhelmina, Erik-­André Hvidsten, Kalle Moraeus & Thomas Enroth, Kajsa Dahlbäck och kören Jacob Gospel.
Bildtext Alla artister som medverkar på Svenska dagen-festen: Krista Siegfrids, Månskensbonden, Makar, Wilhelmina, Erik-­André Hvidsten, Kalle Moraeus & Thomas Enroth, Kajsa Dahlbäck och kören Jacob Gospel.
Bild: Folktinget

Häng med på minglet live på Instagram

Nytt för i år är att Charlotte ”Challe” Lindberg från Svenska Yles Watt Nytt kommer att mingla runt bland gästerna inför festen och sända live på Svenska Yles Instagram.

– Det ska bli lite utmaningar och tävlingar för de finlandssvenska kändisarna vi talar med, som en liten stämningshöjare inför festen, säger Challe.

Som tittare kan man också ställa frågor till kändisarna och ta del av utmaningarna.

Vi sänder live på Instagram från minglet på Svenska dagen - Spela upp på Arenan

Folktingets svenska dagen-fest produceras i samarbete med Parad Media, Svenska Yle och Schaumansalen. Direktsändningen börjar klockan 19.55 i Yle Fem och på Yle Arenan.