Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Djurgård i skärgården ska förvara gödsel högre upp på land

vassa i vind
Bildtext Gården finns vid en grund fjärd. Arkivbild som inte har något med gården att göra.
Bild: Atte Henriksson / Yle

En djurgård i närheten av ett känsligt vattendrag i Ekenäs skärgård måste lagra gödseln högre upp på land. Det slår miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg fast.

Då en av stadens miljöinspektörer besökte gården i våras konstaterades att gödselstaden ligger på ett område med risk för översvämning. Också regn- och smältvatten kan orsaka att näringsämnen från gödselstaden rinner ut i vattendraget.

Gödselstaden är byggd innan kravet på att gödsel inte får förvaras på översvämningsområde trädde i kraft.

Miljö- och byggnadsnämnden slår fast att gårdens huvudsakliga gödsellagringsplats ska finnas på en plats som ligger åtminstone 2,5 meter över havet och åtminstone 100 meter från ett vattendrag.

Det finns också flera andra krav på var och hur lagringsplatsen ska byggas så att näringsämnen inte rinner ut i en känslig flada, det vill säga en grund vik. Området är dessutom ett Naturaområde. Fladan tar dessutom emot mycket diffus näringsbelastning.

Minst en gång per månad ska gödseln från gödselstaden i direkt anslutning till djurstallet tömmas och gödseln ska flyttas till lagringsplatser högre upp. Då det är risk för översvämning ska gödselstaden vid djurstallet helt tömmas.