Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Svårt att få coronavaccin – riskgrupper kan få vänta två månader på boosterdos

Uppdaterad 06.11.2023 17:28.
En vårdare håller en vaccinförpackning av Moderna i sin handskbeklädda hand.
Bildtext Antalet corona smittade har ökat i Finland igen. Samtidigt förbereder sig välfärdsområdena för att vaccinera riskgrupper.
Bild: Bagus Indahono / EPA

Den långa väntetiden orsakas bland annat av personalbrist. Vaccineringen av riskgrupperna förväntas ta omkring två månader.

I Österbottens välfärdsområde finns det tillräckligt med vaccindoser, men ändå är väntetiden för boosterdosen lång.

Enligt infektionsöverläkaren Silvia Grönroos-Pada beror det främst på personalbrist.

– Det är ett resurskrävande jobb att vaccinera en så stor mängd människor. Vi ska också komma ihåg att vaccineringarna är planerade att pågå hela november och delvis i december.

Lediga tider i Åboland medan köerna är långa i Nyland

Också i Egentliga Finland har efterfrågan på en boosterdos varit stor. Överläkare Jutta Peltoniemi berättar att arbetet kommit igång bra.

– Vi ansvarar för vaccineringen av nästan 100 000 människor. Hur vi än försöker så uppstår det väntetider. Just nu finns det ändå lediga tider för de som behöver.

Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare vid HUS, är nöjd över att vaccineringen kommit igång, men hade hoppats på en tidigare start.

– Många får en vaccinationstid först mot slutet av november. Det är egentligen lite sent eftersom antalet coronafall redan börjat öka. Dessutom tar det ytterligare två veckor för vaccinskyddet att blir aktivt.

I övrigt uppmanar hon riskgrupperna att följa med situationen på välfärdsområdenas hemsidor.

Nya vaccinationstider läggs till för att så många som möjligt ska bli vaccinerade inom en snar framtid.

Sverige och Estland vaccinerar också andra än riskgrupper

Än så länge har Institutet för hälsa och välfärd inga planer på att erbjuda en extra vaccindos till andra än riskgrupper.

I Estland och Sverige har hälsomyndigheterna tagit en annan linje. Även personer utanför riskgrupperna erbjuds vaccin mot covid.

– För friska personer är det väldigt osannolikt att insjukna allvarligt i corona. I det här skedet är det bättre att lägga fokuset på riskgrupperna.