Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Solpaneler på balkongen är populära i Tyskland – över 200 000 balkongkraftverk har installerats bara i år

Uppdaterad 27.11.2023 09:56.
Stefan Huber och Hansgeorg Lichte är vana vid att installera solpaneler på Lichtes balkong, då Lichte från tidigare har två solpaneler på nedre våningens balkong. - Spela upp på Arenan

Solpaneler på balkongen, eller så kallade balkongkraftverk, upplever en verklig boom i Tyskland. Kraftverken ses av många som en investering för att minska på elräkningen.

Då balkongräcket är av trä går installationen relativt snabbt och enkelt.

På mindre än en timme hänger solpanelen på räcket och trots att det i dag är grått och duggregnigt matas den första elen in i nätet.

För Stefan Huber från föreningen Solar2030 i München går arbetet redan på rutin. Från föreningens sida monterar han så kallade balkongkraftverk som frivilligarbete.

– Efterfrågan blir hela tiden mycket större och det här beror åtminstone till en del på den i år sänkta momsen på anläggningarna. Inom föreningen har vi hittills i år installerat mellan 200 och 300 anläggningar, säger Stefan Huber.

Och att installationerna blir fler bekräftas av statistiken. Av de omkring 300 000 balkongkraftverken som registrerats fram till slutet av augusti har hela 200 000 installerats i år.

Solpanel bakom blommor.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

”Sparar mycket pengar”

I nuläget kostar en anläggning för balkongen för det mesta mellan 500 och 1 000 euro. I all enkelhet består anläggningen av en till två solpaneler, som via en växelriktare kan kopplas direkt till ett vanligt vägguttag.

För tillfället är den högsta tillåtna effekten för panelerna 600 watt, men från och med årsskiftet blir anläggningar på 800 watt tillåtna.

För att utnyttja de möjligheter som höjningen erbjuder passar Hansgeorg Lichte i staden Grafing bei München nu på att installera ett balkongkraftverk till.

Sedan tidigare har Lichte två paneler på sin nedre balkong och i dag låter han Stefan Huber installera en panel till på den övre balkongen.

– Det jag själv producerar behöver jag inte köpa av elbolaget. Jag har redan sparat mycket pengar på den första anläggningen. Den investeringen betalade sig tillbaka redan under det andra året, konstaterar Hansgeorg Lichte.

– Varje kilowattimme som jag producerar här på balkongen måste inte heller produceras i ett kärnkraftverk eller kolkraftverk, fortsätter Lichte.

Hansgeorg Lichte och Stefan Huber framför ett hus med solpaneler på balkongen.
Bildtext Hansgeorg Lichte (t.v.) och Stefan Huber efter avslutad installation.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Nya regler ska öka attraktiviteten

Den tyska regeringen vill nu samtidigt göra det både lättare och mer attraktivt att installera balkongkraftverk.

Förutom den redan nämnda höjningen av den högsta tillåtna effekten, ska det också bli betydligt lättare att registrera sin anläggning.

Därtill ska en hyresvärd i framtiden inte längre kunna förbjuda en hyresgäst från att installera paneler på sin balkong.

– Jag utgår från att när anläggningarna blir fler så kommer många att följa sina grannars exempel och själva sätta paneler på balkongen, säger Stefan Huber.

Också hemma hos Hansgeorg Lichte ser man redan paneler på grannarnas balkonger.

– Jag gör själv en del reklam här bland grannarna och jag hoppas förstås att folk tänder på idén. Vissa är entusiastiska och köper argumenten medan andra är mer allergiska gällande det de kallar för nymodigheter.

– Jag är ändå inte ute efter att försöka omvända folk. Alla måste själva bestämma hur de vill ha det, säger Hansgeorg Lichte.

Skulle du kunna tänka dig att installera solpaneler på ditt tak eller din balkong? Kommentera!

Diskussion om artikeln