Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mynt, barnsko och dagens tidning fick rum i tidskapseln – nu börjar en ny era för Björneborgs svenska samskola

För 60 år sedan blev Björneborgs svenska samskolas gamla tegelskola klar. Grundstenen till den gamla skolan murades på svenska dagen 1962.

På måndagen, exakt 61 år senare, murades grundstenen till det nya svenskspråkiga skolcentret i Björneborg. Det firades med festligheter svenska dagen till ära.

– Vi hoppas att det här är ett sätt att måla det svenska Björneborg in som en del av Svenskfinland, och att vi tar en roll och blir synliga i Svenskfinland och också som en representant för språköar, sade Martin Hartman, verkställande direktör för Svenska Kulturfonden i Björneborg och ledande rektor i BSS, Björneborgs svenska samskola.

Inne i det uppvärmda tältet var det en festlig stämning, där de drygt 50 inbjudna gästerna verkligen kände hur viktig Svenska dagen är.

Manskören Porin Mies-Laulu uppträdde med Modersmålets sång, och i talen lyfte man fram lycka, att våga satsa på det svenska och på kultur för hela Björneborg.

Mycket saker i cylindern, så det blev trångt

Sedan var det dags att fylla tidskapseln. I cylindern rymdes stadgar, dagens nummer av tidningen Satakunnan Kansa, skolans senaste årsberättelse, mynt från detta år, dagens program och festtal, pennan som kontraktet skrevs med och en barnsko.

En avlång silverfärgad tidskapsel ligger i botten på en betongkruka. Krukan ska fyllas med cement i samband med att grundstenen muras på ett bygge.
Bildtext Tidskapseln murades in i grundstenen.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt gammal tradition ska barnskon bringa lycka. Det hittades faktiskt en barnsko från slutet av 1800-talet bland sågspånen i den byggnad som revs på tomten där skolcentret nu ska byggas.

Den gamla skon är i säkert förvar, och i stället satte man i tidskapseln en annan sko, som ska representera vår tid.

Skolcentret, som kallas SKiB-campus, utgör en helhet som består av skolans byggnader som totalrenoveras, Mikaelsgården och nybygget.

– Jag har bra minnen från den gamla byggnaden, men det kommer säkert att bli fantastiskt med den nya. Jag ser fram emot nya möjligheter och erfarenheter som den nya byggnaden erbjuder, säger åttondeklassaren Odessa Rukakoski, ordförande för högstadiets elevkår.

En flicka med ljusbrunt hår i hästsvans, örhänge och mörkblå munkjacka tittar snett in i kameran.
Bildtext Odessa Rukakoski kommer att gå i den nya skolan då hon går i gymnasiet.
Bild: Arash Matin / Yle

Rukakoski ser också fram emot det kafé och de konstverk som det talats om.

– Och på taket ska det finnas en plats att vara på rasten. Det väntar jag på, säger Rukakoski.

”En tro på framtiden och på svenskan i en språkö”

Då den nya helheten står klar vid årsskiftet 2025-2026 finns det plats för fler elever och ett kulturcenter för hela staden.

I dag har BSS och stiftelsen en personal på 84 personer, i skolan och gymnasiet går 246 elever, i daghemmet 87 barn, och i hyresbostäderna bor 55 seniorer.

Monica Kokkila är klasslärare i Björneborgs svenska samskola, och med sitt 37:e skolår är hon den som jobbat längst i BSS. Hon ser fram emot att få ännu mer utrymme och mer ändamålsenliga lokaler.

En kvinna i grönvit stickad tröja tar cement med en liten spade vid murande av grundstenen på ett bygge. I bakgrunden står män i svarta kostymer och väntar på sin tur.
Bildtext Monica Kokkila var med om att mura grundstenen till nybygget.
Bild: Arash Matin / Yle

– Jag ser campuset som en tro på framtiden, en tro på barn och elever, och framför allt på svenskan i en sådan här språkö. Jag ser bara positivt på det här. Jag kommer inte att sakna den gamla skolan desto mer, säger Kokkila.

Kulturhus som ska vara öppet för alla

BSS gymnasium kommer att finnas i den nya delen, samt lokaler för ett internationellt IB-gymnasium. Största delen av nybygget omfattas av ett kulturhus med en restaurang, ett kafé, ett bibliotek och en mångfunktionell evenemangssal. De ska alla vara öppna för allmänheten.

– [Med det här projektet] kommer intresset för svenskan att växa, det tror jag säkert. Föräldrar ser det som en framtida skola för sina barn, säger Kokkila.

– I dagens läge vill vi vara en modell för hur flerspråkighet och svenska kan integreras i samhället på ett smidigt sätt, säger Hartman.

En man med glasögon, tunt hår och gråvitt helskägg står med en mörkgrå kostym och händerna i kors och lyssnar på ett tal. Bakom honom finns andra personer som lyssnar.
Bildtext Efter att grundstenen murats fortsatte festen för Martin Hartman och de övriga inbjudna i Mikaelsgården.
Bild: Arash Matin / Yle

Projektet inleddes 2018. Det är Svenska Kulturfonden i Björneborg som ligger bakom projektet, och bland annat Svenska Kulturfonden har bidragit med pengar.

Hela skolcentret kommer att kosta ungefär 38 miljoner euro, vilket gör det till Svenska Kulturfonden i Björneborgs största investering genom tiderna.

Diskussion om artikeln