Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rysk datakabel i Finska viken har skadats

Uppdaterad 06.11.2023 14:31.
Ett rött-orange färgat fartyg åker på vattnet. På fartyget står det "Spasatel Karev" och "Rescuer".
Bild: AOP

Ryska Rostelecom har inlett en reparation av en rysk datakabel på botten av Finska viken. Det är oklart om det finns kopplingar till de datakablar och den gasledning som skadades i Finska viken i början av oktober.

Det ryska telekombolaget Rostelecom har meddelat att en av deras kablar på botten av Finska viken har skadats och reparationsarbetet inleddes i dag, måndag.

Eftersom en del av kabeln går via den finska ekonomiska zonen behövde Rostelecom avtala med Arbets- och näringsministeriet för att få reparera kabeln.

Karta som pekar ut Spasatel Karev
Bildtext Fartyget Spastel Karev används i jobbet med att reparera datakabeln. På kartan kan du se var fartyget höll till under måndagen.
Bild: Mapcreator / Yle / Märta Nummenmaa

I praktiken var det bara formalia, det ingår i byggavtalet från år 2020 att bolaget har rätt att jobba med kabeln även i den finska ekonomiska zonen, men det krävs att berörda myndigheter känner till att jobbet ska utföras.

1 000 kilometer lång kabel

Det handlar om den så kallade Baltikakabeln, det vill säga en 1 000 kilometer lång kabel mellan Kaliningrad och S:t Petersburg.

Av den distansen går 377 kilometer igenom den finska ekonomiska zonen och nästa 400 kilometer genom den svenska ekonomiska zonen.

Reparationsarbetet sköts med hjälp av fartyget Spasatel Karev. Gränsbevakningen övervakar fartyget under arbetets gång.

Rostelecom har varit samarbetsvilligt

Enligt Arbets- och näringsministeriet har Rostelecom meddelat om den skadade kabeln i Finska viken den 12 oktober.

Det är alltså fyra dagar efter att gasledningen Balticconnector, en datakabel mellan Finland och Estland och en datakabel mellan Sverige och Estland skadades, även de på Finska vikens botten.

I det här skedet säger Arbets- och näringsministeriet inget om eventuella kopplingar mellan fallen, trots att de verkar ha skett nära varandra tidsmässigt.

Enligt fartygstjänsten Marinetraffic rör sig Spasatel Karev nära området där också gasledningen Balticconnector går mellan Finland och Estland.

Arbets- och näringsministeriet har bett Rostelecom om information om jobbet, och enligt ministeriet har bolaget besvarat alla frågor. Rostelecom uppger att datakabeln repareras skyndsamt eftersom den behövs för att trygga servicen i Kaliningrad.