Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Direktör om stängning av vårdavdelningar i Österbotten: ”Det här kräver engagemang”

Björkbacka i Jakobstad.
Bildtext Enligt tjänstemännens förslag till nedskärningar ska 50 vårdplatser försvinna i Österbotten. I stället ska man satsa på hemvården.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Till sommaren ska 50 vårdplatser försvinna i Österbottens välfärdsområde. Så vart ska patienterna flyttas?

Den frågan har säkert uppstått i mångas medvetande när nyheten kom för en vecka sedan. 22 platser i Oravais, 18 i Vasa och 10 i Laihela ska sparas bort.

Så här svarade Christian Palmberg, direktör för sjukhusservice, på frågan:

– Målet är att kunna tömma dessa avdelningar till rätt ställe, eller kunna erbjuda hjälp hemma, så att de inte längre behövs från och med juli 2024, men det får tiden utvisa.

”Stärker och effektiverar hemvården”

Tony Pellfolk är direktör för hem- och boendeservicen på Österbottens välfärdsområde.

Finns det i dagsläget en klar plan för vart patienterna flyttas när avdelningarna stängs?

– Vi fokuserar på att stärka och effektivera hemvården, så att vi ska kunna sköta flera människor hemma. Så satsar vi också på intervallvård med målet att människor ska klara sig längre hemma, säger Pellfolk.

Den här effektiveringen inom hemvården skulle enligt Pellfolk ge tiotals årsverken som kan koncentreras till själva arbetet med klienterna.

En del ska också enligt tanken täckas med att flytta patienter till serviceboenden. Men just nu är kön till serviceboenden i medeltal över två månader lång. Det sagt så finns det ställen med ingen kö alls.

– Vi har kö, ja. Men kommunerna har haft olika kriterier för vem som ska få boendeplats och i dagsläget har vi därför en hel del klienter på våra boenden som inte uppfyller våra nuvarande kriterier, säger Pellfolk.

En del av dessa kunde enligt Pellfolk klara sig hemma med hemvård. Gemenskapsboende är också ett alternativ.

– Vi har redan en hel del gemenskapsboenden, både i egen regi och via externa aktörer. Vi ska under det här året se över hur många platser vi ska ha. Enligt nuvarande förslag ökar vi platserna en aning.

Om cirka åtta månader ska avdelningarna i Oravais, Vasa och Laihela vara tömda, enligt välfärdsområdets planer.

Är tidtabellen snäv?

– Det här kräver engagemang från alla verksamhetsområden. Om det får den inverkan vi förväntar oss samt att rehabiliteringen hemma effektiveras har vi en högre chans att lyckas. Vi måste utvärdera kontinuerligt, säger Pellfolk.

Välfärdsområdets styrelse behandlar förslagen om inbesparingar den 20 november.