Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Europamästerskapet 2025 sporrar talangfulla generationen – bragden i Turkiet gav plats i U19-EM: ”Vi skrev finländsk handbollshistoria”

Finlands 2006-damer i handboll poserar med huvudtränaren Sam Kihlstedt i mitten.
Bildtext Sam Kihlstedts lag är det första finländska flicklandslaget som tagit sig via kval till en storturnering.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

Det är inte vardagsmat att finländska handbollslandslag får spela i storturneringar. Finlands 2006-damer fixade en historisk plats till U19-EM i somras. Slutspelet 2025 är en stor morot för hela laget.

EM-platsen kirrades i och med EHF-turneringen i Turkiet i augusti. Efter många jämna drabbningar slutade Finland trea.

Bronsmatchen mot Polen var som ett mikrokosmos av turneringen. Finland låg under med två mål då knappa två minuter återstod men laget visade prov på mental styrka då man vände och vann matchen med 27–26.

– Det var en stor upplevelse. Vi skrev finländsk handbollshistoria. Det var otroligt, säger lagkaptenen Corinne von Knorring som utsågs till turneringens bästa försvarsspelare.

Den heroiska vändningen visade sig vara mycket värdefull. Bara några dagar senare meddelade europeiska handbollsförbundet att EHF-turneringens tre bästa lag är klara för U19-EM 2025.

– Det var nästan en chock. Vi trodde att det bara var det lag som hade vunnit turneringen som skulle gå till EM. Det var ett jättestort glädjebesked, säger von Knorring.

Corinne von Knorring under landslagsträningar.
Bildtext Corinne von Knorring är lagkapten för 06-landslaget.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

Det är första gången ett finländskt damlandslag kvalificerat sig för ett slutspel för egen maskin.

Spelarnas önskemål: Regelbundna samlingar

Finlands 06-landslag har nu gott om tid att förbereda sig för EM. Tredje platsen i Turkiet visade att det finns talang i truppen men också mycket kvar att jobba på.

– Jag hoppas att spelarna inser bedriften i det vi gjort och att de vill visa framfötterna om två år. Det är en kul utmaning, säger huvudtränaren Sam Kihlstedt.

Enligt Kihlstedt har Finlands handbollsförbund lovat att landslaget ska få resurser att satsa målmedvetet.

Ett led i satsningen är regelbundna landslagsträffar. Förra veckan samlades landslaget i Kisakallio i Lojo för ett träningsläger.

– Vi borde samlas åtminstone en gång per månad. Dels för att träna tillsammans och dels för att hålla upp samhörigheten. Ju mer vi tränar tillsammans desto lättare blir det, säger Emilia Siggberg som utsågs till all stars-laget i turneringen i Turkiet.

Emilia Siggberg tränar.
Bildtext Emilia Siggberg (#15) är en av landslagets profilspelare.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

Utöver landslagssamlingar ingår också träningsmatcher i planerna. Enligt Sam Kihlstedt för man en dialog med flera förbund för närvarande.

– Internationella matcher är ett måste för att spelarna ska utveckla sig. Sommarens framgångar har ökat våra chanser att få till stånd bra träningsmatcher, säger han.

Många håller till utomlands

Det är ändå inte helt lätt att samla ihop landslagstruppen. Inte mindre än sju av spelarna har klubblagsadress utanför Finlands gränser. En spelar i Frankrike, en i Norge och hela fem i Sverige.

En av dem är Corinne von Knorring som flyttat till Skuru IK, vars damlag spelar i högsta serien i vårt västra grannland.

– Jag ville ta min handboll till en högre nivå. Jag kände att handbollen i Finland är så liten så jag ville åka utomlands i ett så tidigt skede som möjligt. Det har varit en stor möjlighet och oerhört lärorikt.

Hon tränar nu 6–8 gånger per vecka och spelar matcher därtill.

Blott 15-åriga Emilia Siggberg kommer upp till snarlika träningsmängder hemma i Finland. Hon gör sin första säsong med Dickens damlag i FM-serien.

– Det har varit jätteroligt och man utvecklas på så många sätt då man spelar med seniorer. Det är en utmaning, säger Siggberg som gjort 25 mål på sina sex matcher i FM-serien.

”Nu ska vi upp en nivå”

Väntevärdet är att Finland går in i EM-slutspelet 2025 som utmanare. Och det är spelarna och huvudtränaren Kihlstedt väl medvetna om.

Men landslagslotsen betonar att hans adepter har visat en enorm vilja att utvecklas.

– Vi vill förbättra spelarnas fysik, snabbhet och deras individuella teknik. Vi fick en indikation på vad som krävs i somras. Nu ska vi upp en nivå.

Emilia Siggberg vill se jämnare insatser av landslaget i fortsättningen. I somras i Turkiet var det alltför stor variation på utförandet inom en och samma match.

– Vi måste klara av att hålla fokus genom en hel match. Speciellt i försvaret. Allt börjar där – ett bra försvar leder till ett bättre anfallsspel. Vi behöver också ett mångsidigare spel – vi måste klara av att göra mål från alla positioner, säger hon.

Corinne von Knorring och Emilia Siggberg i närbild.
Bildtext Corinne von Knorring och Emilia Siggberg satsar helhjärtat på handbollen.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

Helt klart är att EM-slutspelet är en stor sporre för hela ålderskullen. Det är väldigt få finländska handbollsspelare som har haft en dylik morot att se fram emot.

– Turneringen är långt i framtiden men men den motiverar jättemycket, säger Siggberg och får medhåll av landslagskaptenen Corinne von Knorring:

– Vi har en dröm om att kunna överraska som underdog och klara av att utmana alla lag.

Kolla in Sportnytts inslag om Finlands 2006-damer. - Spela upp på Arenan

Finländska juniorframgångar i handboll

Damlandslag:
Ungdoms-OS 1999 i Danmark, Finlands placering 5/8
U19-EM 2002 i Finland, Finland 12/12
Ungdoms-OS 2009 i Finland, Finland 8/8
U19-EM 2025

Herrlandslag:
U21-VM 1979 i Sverige och Danmark, Finland 16/16
U21-VM 1983 i Finland, Finland 8/16 (Turneringens skyttekung: Mikael Källman)
U18-EM i Tjeckien, Finland 16/16
Ungdoms-OS 2009 i Finland, Finland 8/8
U20-EM 2010 i Slovakien, Finland 15/16
U18-EM 2012 i Österrike, Finland 16/16

Sammanställt av Jari Henttonen.

Diskussion om artikeln