Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Fräscha upp fläckiga och urblekta kläder – så här enkelt färgar du textilier i tvättmaskinen

Två byxor och en tröja som hänger på tork på en tvättlina utomhus.
Bildtext Ett par ljusblåa collegebyxor, en ljusgrå mönstrad tröja och ett par urblekta linnebyxor har fått en omgång färg i tvättmaskinen och ett helt nytt utseende.
Bild: Matias Jungar / Yle

Har du urtvättade plagg som du gärna skulle fortsätta använda? Då kan en omgång färgning i tvättmaskinen vara ett enkelt och effektivt sätt att ge plaggen nytt liv.

Det är enkelt i den meningen att du inte behöver någon specialkunskap, endast en tvättmaskin och färg som finns att köpa i de flesta större varuhusen.

Däremot får man räkna med en viss osäkerhetsfaktor, exakt hur resultatet blir är svårt att veta på förhand och färgningen går inte att ångra i efterhand. Men om det handlar om plagg som annars har gjort sitt eller ligger oanvända i garderoben så har du inte mycket att förlora.

Det är alltid en överraskning att öppna tvättmaskinen för att se resultatet av färgningen. Sömmerskan Hanna Enlund och programledaren Elin Skagersten-Ström gör en första inspektion av kläderna. - Spela upp på Arenan

Bomull och linne fungerar bäst

Ett tryggt kort är att färga ett urtvättat plagg i plaggets ursprungliga färg, men är man mera äventyrslysten kan man färga i en helt annan färg eller färga ett mönstrat plagg. Plaggets bottenfärg och material kommer att påverka slutresultatet.

Material som går att färga i tvättmaskin är bomull, linne och viskos. Om materialet är en blandning av till exempel en liten andel polyester kan man testa att färga ändå, men då kommer resultatet att bli ljusare och eventuellt lite melerat, eftersom polyesterfibrerna i tyget inte kommer att ta åt sig av färgen.

Tänk på det här innan du sätter igång:

  • Sytråd är oftast 100 % polyester, vilket betyder att sömmarna kommer att behålla sin ursprungliga färg. Om man vill färga ett ljust plagg i en betydligt mörkare färg kommer slutresultatet att påverkas, om det finns synliga sömmar.

  • Plaggen, som ska färgas, ska vara rena för att resultatet ska bli så jämnt som möjligt.

  • Läs och följ instruktionerna för färgen du använder. Det finns några olika märken och tillvägagångssätten kan skilja sig åt.

  • Väg kläderna innan du färgar så du vet hur mycket färg du behöver. Har du för lite färg kommer resultatet att bli ljusare.

Så här stor blir skillnaden före och efter

En grå tröja med fågelmönster. Tröjan hänger på tork utomhus.
En blå tröja med fågel-mönster. Tröjan hänger på tork utomhus.
Jämförelse av två bilder
Bilder: Matias Jungar / Yle (vänster), Matias Jungar / Yle (höger)

Jag fastnade för svalmönstret och köpte tröjan på loppis för flera år sedan, men jag har använt den väldigt sällan, för att jag känner mig så blek i den grå färgen. Efter färgningen har jag använt den ofta. Tröjan färgades i en mörkblå färg, men den innehåller 30 % polyester och blev därför ganska ljus.

Ett par mörkblåa byxor som hänger på tork utomhus.
Ett par mörkblåa byxor som hänger på tork utomhus.
Jämförelse av två bilder
Bilder: Matias Jungar / Yle (vänster), Matias Jungar / Yle (höger)

De här blå linnebyxorna köpte jag som nya för över 10 år sedan. De var då hellånga med vida byxben, men för något år sedan klippte jag av och sydde in dem för att göra dem mera sommarvänliga. Innan färgningen var de både urtvättade och solblekta, men byxorna var inte alls så slitna i tyget att de kändes redo att förvandlas till trasor på länge än. Efter färgningen blev de som nya och har varit i flitig användning.

På andra språk