Varför ska unga betala? Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och De Gröna vill ha svar av regeringen
Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och De Gröna kritiserar regeringens åtgärder för unga i en interpellation.
Varför är det just unga som regeringen gör till betalare för deras politik? Vem bygger vi ett starkt och engagerat Finland för, om inte för oss unga? Hur är det meningen att vi ska bygga framtidens Finland om vi inte garanteras möjlighet till studier?
Det frågar sig Emilia Kangaskolkka (Socialdemokratisk ungdom), Jami Heinilä (Gröna unga) och Pinja Vuorinen (Vänsterunga) vid ett presstillfälle på centrumbiblioteket Ode i Helsingfors på tisdagen.
Socialdemokraternas ordförande Antti Lindtman meddelar att det är frågorna när de tre oppositionspartierna Socialdemokraterna, De gröna och Vänsterförbundet riktar en interpellation mot regeringen.
– Vi inbjuder alla att delta i en diskussion om ungdomars framtid, säger Lindtman och fortsätter med att man inom oppositionen vill skapa hopp för unga.
Enligt en färsk undersökning är det bara 34 procent av ungdomarna som ser med tillförsikt på framtiden. Socialdemokraternas Nasima Razmyar undrar hur regeringen ska ingjuta framtidstro och trygghet i resterande 66 procent av de unga.
En interpellation kan mäta regeringens förtroende
En interpellation är en fråga som ställs till regeringen eller en enskild minister kring ett visst ämne, i syfte att mäta ministerns eller regeringens förtroende.
Interpellationen måste ställas av minst 20 riksdagsledamöter.
Regeringen ska svara på interpellationen i plenum inom 15 dagar. Sen följer debatt och omröstning i plenum.
Li Andersson (Vänstern) säger att regeringen håller på att upprepa de misstag man gjorde under 90-talets depression. Hon säger att de nedskärningar som drabbar unga i kombination med barnfamiljsfattigdomen kommer att lämna spår som det kan ta lång tid att rätta till.
– Vi har inte råd med en sådan här politik, varken ekonomiskt eller mänskligt, säger Andersson.
Trion nämner speciellt bostadsbidraget, den frysta indexjusteringen av studiestödet och sänkningen av åldersgränsen för barnskyddets eftervård.
– Barn och unga är inte ansvariga för sin familjs situation, säger De grönas ordförande Sofia Virta.
Hennes hälsning till regeringen är att det är oförskämt att skära bland ensamstående och lågavlönade personer. Dessutom säger hon att det är ett kortsiktigt tänkt att bromsa klimat- och miljöåtgärderna.
– Vi kan inte enas i dessa regeringens planer utan kommer att föreslå missförtroende för regeringen, säger Virta.
Oppositionspartierna Centern och Rörelse Nu deltar inte i interpellationen.