Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

35 anställda kan sägas upp på Aktia

Aktia omorganiserar en del av sin verksamhet och inleder omställningsförhandlingar. Enligt planerna kan 35 anställda sägas upp till följd av omställningsförhandlingarna.

Förhandlingarna omfattar ungefär 120 anställda och de berör förändringar i organisationens struktur och förändringar av arbetsuppgifter.

Målet med förhandlingarna är att förenkla och fönya organisationen och verksamheten, uppger Aktia i sitt pressmeddelande.

Man vill bland annat förbättra kundupplevelsen inom kapitalförvaltningen.

Sammanlagt har Aktia kring 900 anställda.

Inrikes

Frivilliga sjöräddarna hjälpte över 3 000 personer i år

Säsongen för de frivilliga sjöräddarna har avslutats över hela landet. Finlands Sjöräddningssällskap utförde totalt 1 784 räddnings- och assistansuppdrag under året 2023. Över 3 000 personer fick hjälp.

Största delen av uppdragen beror fortfarande på någon form av tekniskt fel på båten, bristande underhåll eller något misstag från förarens sida.

Även om säsongen för sjöräddningssällskapet har avslutats, kan man få hjälp på vattnet året runt genom nödnumret 112 samt sjöräddningens larmnummer 0294 1000.

De frivilliga sjöräddarna återvänder till vattnet i april-maj.

Yles sändning Fest på slottet nådde över tre miljoner finländare

I genomsnitt följde 2,36 miljoner människor med Yles tv-sändning Fest på slottet i år och sändningen nådde 3,14 miljoner finländare.

Den populäraste tidpunkten att titta var klockan 19.50–19.59, då över 2,6 miljoner människor följde med sändningen.

Också Yles andra webbinnehåll brukades flitigt. Spelet Linnan parhaat spelades 72 000 gånger och under kvällen gjordes totalt över 100 000 virtuella besök på slottsbalen som en del av onlinespelet Roblox, jämfört med 23 000 besök i fjol.

Matkustajakone lentää taivaalla.

Subventioner till regionalflyg är årets nonsens, enligt tidningen Suomen Luonto

Tidningen har utsett årets nonsens sedan 2000.

Salmonella i frysta hallon – Lidl återkallar ett parti

Butikskedjan Lidl meddelar att man återkallar ett parti av frysta hallon på grund av att salmonella konstaterats i partiet.

Återkallelsen gäller frysta hallon av varumärket Freshona som säljs i påsar på 500 gram. Återkallelsen gäller produkter med bäst före-datum 5.9.2025 och partinummer 050923 VR. Bärens ursprungsland är Serbien.

Hallon med dessa partiuppgifter har sålts i 62 butiker i Birkaland och Egentliga Finland. Partiet har inte sålts på andra ställen i Finland.

Fynd av mikrober och salmonella i groddsallader – Snafu Oy återkallar produkter

Snafu Oy återkallar av två Silmusalaatti-produkter, efter ett konstaterat positivt listeriaresultat för produkten Parsakaali Silmusalaaatti och dessutom konstaterat salmonella i en annan produkt, Tulinen Silmusalaatti.

Återkallelsen gäller produkter med bäst-före-datum 5.12.2023, 7.12.2023 och 9.12.2023. Förpackningens storlek är 110 gram.

Produkterna har varit till salu i K- och S-gruppens butiker.