Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s klimatexperter: År 2023 på väg att bli det varmaste året på 125 000 år

En termometer i ett grönt kors utanför ett italienskt apotek visar 42 grader.
Bildtext Sydeuropa har upplevt extremhetta i flera repriser i år.
Bild: EPA-EFE

EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus förutspår att 2023 kommer att bli det varmaste året i mäthistorien. Oktober månad har varit exceptionellt varm i år.

Enligt EU:s klimattjänst kommer temperaturen i år att vara 1,43 grader högre än under den förindustriella tiden och med stor sannolikhet blir 2023 det varmaste året hittills i mäthistorien.

– När vi kombinerar vår data med IPCC kan vi konstatera att detta är det varmaste året under de senaste 125 000 åren, uppger Copernicus vice vd Samantha Burgess.

Det är särskilt varma havsvatten som har hållit också landtemperaturerna på en ovanligt hög nivå under hösten.

Den genomsnittliga temperaturen globalt för årets nio första månader 2023 är enligt Copernicus mätningar 0,52 grader högre den var i snitt under perioden 1991–2020.

Jämfört med genomsnittstemperaturen under åren 1850–1900 var det i år på global nivå 1,40 grader varmare i januari–september.

Oktober månad ovanligt varm i hela världen

Oktober månad i år var den varmaste i mäthistorien, visar Copernicus data. Temperaturen låg 1,7 grader högre jämfört med temperaturen under den förindustriella tiden.

Medeltemperaturen på land uppmättes i oktober i år till 15,3 grader Celsius i genomsnitt, vilket är 0,4 grader varmare än det tidigare rekordet år 2019.

Också den genomsnittliga globala havstemperaturen slog rekord i oktober och i och med El Niño-fenomenet som gör havsvattnet varmare än normalt på södra halvklotet kan det bli ännu varmare en bit in på 2024.

– Det är helt exceptionella avvikelser i genomsnittstemperatur den här månaden, precis som i september, säger Burgess.

Källa: Reuters, AP