Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De här aktörerna betalade mest samfundsskatt i Egentliga Finland – Bayer toppar listan igen

Personer i en fabrik.
Bild: Bayer Nordic

I den här artikeln kan du läsa om de största skattebetalarna bland företagen i kommunerna i Åboland och resten av Finland.

Bland företagen i Egentliga Finland toppar läkemedelsföretaget Bayer listan. De landar också på femte plats nationellt.

Bayer betalade i fjol över 120 miljoner euro i skatt. Dessutom har företaget gjort betydande investeringar i Åbo. De byggde en ny fabrik för hormonspiraler och moderniserade sin gamla fabriksbyggnad. Det här utgjorde en investering på 250 miljoner euro. I hela Finland har Bayer investerat 720 miljoner euro.

Andra plats i Åbo går till företaget Revvity Finland Oy som säljer och marknadsför utrustning, kemikalier och programvara för vetenskaplig forskning, klinisk diagnostik och industri. De betalade cirka 19,8 miljoner euro i samfundsskatt.

I Pargas är det Nordkalk som betalat mest skatt bland företagen. Företaget betalade över 2,7 miljoner euro i skatt under 2022. Nordkalk är verksamt på nästan 40 orter i Europa och i 10 länder runt Östersjön.

Ab Meripesä i Kimitoön betalade mest samfundsskatt i Kimitoön. Företaget betalade strax över 370 000 euro i skatt. Företaget drev en semesterby vid Ölmosviken. Företaget sålde semesterbyn i fjol.

Diskussion om artikeln