Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mikael Knuts pälsfarm i Pedersöre fick dödsdomen: ”Om några dagar är här tomt och kallt”

"Är det här möjligt?" – fågelinfluensan tog farmaren Mikael Knuts alla djur trots att de var friska - Spela upp på Arenan

Nu väcks kritik mot Livsmedelsverkets sätt att leta spår av fågelinfluensa i testade pälsdjur.

Novembervädret är deppigt med regn och dimma, men det är inget mot vad Mikael Knuts känner just nu. Normalt skulle pälsandet pågå på hans farm i Karby, Pedersöre, samtidigt som han skulle göra upp planer för nästa säsong.

I stället töms farmen på alla djur. Minkarna är borta och arbetet med rävarna pågår. Samtliga 22 000 djur ska dödas av sex utskickade män i skyddsutrustning. Kropparna dumpas i röda containrar, saneras och förs till Honkajoki för att förstöras.

– Nog är det sorgligt. Även vuxna män kan få tårar i ögonen, konstaterar Mikael Knuts när vi träffas på farmen där avlivningen pågår för fullt.

man i munskydd på pälsfarm
Bildtext Mikael Knuts beskriver pälsfarmarna som ett hårt släkte som inte förlorat kampviljan.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Personalen är uppsagd och själv blir jag arbetslös för första gången. Det är en ny situation, även jag har familj.

Mikael Knuts

I somras slog fågelinfluensan till i Finland, först hos skrattmåsar och andra fåglar och senare hos pälsdjur som smittades då hungriga fåglar kom för nära. De flesta fallen konstaterades i Kaustby i Södra Österbotten där minkar och rävar dog mystiskt, varefter man fann den högpatogena H5N1-varianten av viruset. Det här var från mitten av juli till mitten av augusti.

smittarbete på pälsfarm
Bildtext Två skyddsklädda män ur avlivningspatrullen jobbar med att lasta de rävar som dödats.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Sedan såg det ut att lugna sig och nyss avvecklade Livsmedelsverket smittzonerna i de landskap där flyttfåglarna drabbats. Men på farmerna har det inte lugnat sig. Där återstår månader av arbete eftersom nya fall hittas i samband med en kartläggning av alla omkring 350 farmer. Den inleddes i september och lär pågå till januari innan också rävfarmerna är granskade.

Nu är man i stort sett klar med de 115 minkfarmerna. Tre har fastnat i kontrollen. En var Mikael Knuts farm.

– Det var surrealistiskt. Den känslan höll i sig i någon dag tills den sakta men säkert gav med sig. Nu är det här ett faktum, också på ett personligt plan. Nu gick det så här.

två rävar på en farm
Bildtext Två av de tusentals rävar som ska avlivas.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Nog är det sorgligt. Även vuxna män kan få tårar i ögonen.

Mikael Knuts

Knuts säger att han har fågelsäkra hus med dörrar och galler som gör att smittan inte borde ha tagit sig in.

– Men ändå har det på något vis gått så här.

Minkar ses som den största risken eftersom de kan föra smittan vidare till människor. Virologernas oro är att det sker en mutation bland minkar som skulle göra att viruset börjar smitta mellan människor och bli vårt nästa coronavirus. Livsmedelsverket tar nu i med hårdhandskarna för att Österbotten inte ska bli ett nytt Wuhan (området i Kina där covid-19 uppstod).

man i skyddsdräkt på farm
Bildtext Harri hör till avlivningsgruppen, han är erfaren pälsarbetare från Mellersta Österbotten. Han vill inte uppge sitt efternamn.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Det här gillas inte av alla. Vi har talat med en handfull drabbade farmare och tyngsta kritiken gäller Livsmedelsverkets beslut att ändra analysmetod från måndagen den 2 oktober.

Fram till dess hade de tagit med sig 60 dödade minkar från varje farm för PCR-analys av inre organ. Det avslöjade om djuren bar på ett aktivt H5N1-virus. Utan att ens alla inblandade veterinärer visste om det övergick man till att enbart ta blodprover och söka efter antikroppar, alltså spår av att djuren någon gång varit infekterade.

Läget är kaotiskt. Vi måste invänta ett bättre läge.

Johanna Korpela
döda rävar i container
Bildtext Ett tiotal ton dödade rävar lämnar gården varje dag.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Vi har haft kontakt med branschförbundet Fifur som trots flera dagars försök inte ger någon intervju.

– Läget är så kaotiskt. Vi måste invänta ett bättre läge, meddelar förbundets veterinär Johanna Korpela.

Under krisens början i sensommar verkade Fifur välvilligt inställt till myndigheterna men nu har tonen skärpts. I ett mejl ger de sin syn på läget, så här:

  • Testmetoderna har ändrats och farmarnas rättskydd ses som oklart.

  • Oklart kring tvångsåtgärder och saneringskrav gör att farmföretagen har svårt att planera framåt.

  • Blir ersättningen för de destruerade djuren tillräcklig, och kommer den i tid?

Mikael Knuts tänker också att allt inte gått rätt.

– Jag vill inte tala om syndabockar. Det är en helhet som blev så här men det behöver inte betyda att vi tycker att allt gått alldeles okej. Det finns en del saker som väcker frågor, säger Mikael Knuts.

– På ställen som vår farm där man hittat djur som är immuna, där avlivar man nu utan att veta om det finns en aktiv spridning. Det känns lite märkligt men tiden får visa vart det bär. Det känns som att spelreglerna har ändrats, man gör det här hårdare än vad vi upplever att det skulle behöva vara.

Jag vill inte tala om syndabockar. Men det finns en del saker som väcker frågor.

Mikael Knuts

Hittills har 32 farmer drabbats. Av dem har 12 överklagat till Vasa förvaltningsdomstol som i sinom tid lär avgöra om myndigheten agerat rätt eller inte. I klagomålen hade farmarna bett om verkställighetsförbud, alltså att avlivningen hade stoppats särskilt för de dyrbara avelsdjuren. Det har domstolen inte gått med på.

Mikael Knuts har byggt upp sin verksamhet i 33 år och på den här platsen i Karby har det farmats i 60 år sedan hans pappa började.

– Men det finns ingen större orsak att fira förstås. I dag är en grå dag med låg stämning både hos mig och de anställda.

traktor med flak fullt av döda rävar
Bildtext Rävarna dödas med elektricitet, metoden är den samma som används normalt.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Avlivningen har pågått i två veckor, varje dag fylls en eller två containrar med döda rävar.

– På fredag är här tomt och kallt. När det är tomt så släcker vi lyset. Personalen är uppsagd och själv blir jag arbetslös för första gången sedan jag började med det här år 1985 som 18-åring. Det är en ny situation för mig, och även jag har familj, säger Knuts.

man med munskydd på farm.
Bildtext Mikael Knuts kommer troligen att start upp farmen igen, men får nu tid att överväga saken.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Det finns en kampvilja. Vi farmare är ett hårt släkte.

Mikael Knuts

Knuts kommer troligen inte att ge upp, utan först invänta ersättningen och saneringen och sedan skaffa nya avelsdjur att para våren 2025.

– Vi farmare har inte haft mycket medvind under långa tider. Men vi är ett hårt släkte och det finns en kampvilja.

Kommer du att starta upp igen?

– Tanken är att det blir så. Jag har ett års betänketid och det är många saker som spelar in, till exempel hur villkoren förändras. Blir det för krångligt med djurhållningen? Vi får se.

man i skyddsutrustning på pälsfarm
Bildtext Livsmedelsverkets avlivare beskriver jobbet som hårt, både fysiskt och mentalt.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Hittats på 32 farmer totalt

Totalt 32 pälsfarmer i Finland har drabbats av fågelinfluensan, de allra flesta i juli och augusti då flyttfåglarna ännu var här.

Då fann man döda pälsdjur, testade dem och fann viruset i dem.

Sedan september pågår en bredare granskning där samtliga, cirka 350 farmer, ska testas. De 115 minkfarmerna är nästan klara och nu fortsätter man med rävfarmerna (330, varav 6 testats).

En del farmer är mixfarmer, de är redan testade.

I nuläget letar man inte H5N1-viruset, utan spår av en tidigare infektion i djurens blod. Metoden kritiseras.

Vid fynd ska hela djurbesättningen dödas och farmen saneras.