Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många hjärtstartare är inte tillgängliga dygnet runt – och i skärgården kan de saknas helt och hållet

Uppdaterad 11.11.2023 11:56.
Hjärtstartare - Spela upp på Arenan

Det är helst inte på natten eller söndagen du ska få en hjärtattack. Och inte i skärgården heller, där kan det vara glest mellan livräddarna. Till exempel i Maxmo finns ingen registrerad hjärtstartare trots långt avstånd till sjukhuset.

En hjärtstartare, det vill säga defibrillator, är en apparat som används för att återställa hjärtats normala rytm. Påbörjandet av hjärt-lungräddning och användning av hjärtstartare mångdubblar chanserna att överleva. Därför är det viktigt att alla vet var närmaste hjärtstartare finns.

Varje hjärtstartare ska registreras på webbplatsen defi.fi, där det i nuläget nationellt finns nästan 7 000 hjärtstartare. Ansvaret för att hjärtstartarna registreras har innehavaren av startaren. Registreringen av hjärtstartaren ska göras när startaren är monterad och färdig att använda.

När man botaniserar på webbplatsen defi.fi finns det ett par saker som är iögonfallande. För det första är de flesta hjärtstartare inte tillgängliga på natten och för det andra finns det väldigt få av dem på landsbygden.

Ironiskt nog avtar antalet hjärtstartare i samma takt som distansen till närmaste sjukstation eller ambulans ökar. I Maxmo i Vörå hittar man till exempel inte en enda på defi.fi-tjänsten.

Däremot finns det över hundra hjärtstartare i Vasa och bara på Brändö, där artikelförfattaren sitter och skriver den här artikeln för Svenska Yle, finns hela 15 stycken, en också på vårt redaktion (inte en enda av dem är dock tillgängliga på natten eller söndagen).

En hjärtstartare
Bildtext Vår ”egen” hjärtstartare som finns i vaktmästarbåset i Yles lokaler på Abborrvägen i Brändö. Tyvärr bara säkert tillgänglig vardagar mellan kl. 8 och 16.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Varenda minut räknas

Men hur viktig är en hjärtstartare när ens hjärta har stannat? Frågan går till Tom Smedlund, akutvårdschef på Österbottens välfärdsområde.

– Den är mycket viktig för oss också. Den är det enskilt viktigaste hjälpmedlet i en återupplivningssituation, där det går att använda den.

Hur mycket tid har man på sig för återupplivningsförsök med en hjärtstartare?

– Det är individuellt. Vi är alla olika med olika bakomliggande sjukdomar. Varenda minut som går försämrar responsen med ungefär 10 procent. Så det är mellan 10 och 15 minuter man har på sig för ett försök.

Är det inte lite bakvänt att det finns så många hjärtstartare i Vasa, där sjukhus och ambulans är nära, och så få på landsbygden?

– Tyvärr är det så som du beskriver det. Men så länge det grundar sig på frivillig verksamhet, vem som skaffar en hjärtstartare, kan man inte göra något åt det.

Tom Smedlund tycker också att tillgängligheten på natten och veckosluten är ett problem.

– Hjärtstartare borde placeras i sådana allmänna utrymmen där de är tillgängliga 24/7.

Borde vara tillgängliga dygnet runt

Han känner också väl till situationen i Maxmo skärgård.

– I skärgården och andra ställen med långa avstånd är det svårt att hitta den optimala placeringen för en hjärtstartare. Ofta borde det finnas flera av dem. Och på ställen där de är tillgängliga för alla dygnet runt.

Porträttfoto av man i glasögon framför vit och röd ambulansbil
Bildtext Akutvårdschef Tom Smedlund känner till situationen i skärgården.
Bild: Kim Blåfield / Yle

– Om vi till exempel placerar en defibrillator på Västerö i Maxmo är det ändå en väldigt lång sträcka till Österö eller Maxmo centrum.

Hur känsliga är hjärtstartare? Kan man ha dem utomhus?

– Återförsäljarna erbjuder ofta ett utomhusskåp som håller för vind och väder och kyla.

Finns det då inte en risk för att de utsätts för ofog?

– Personligen har jag aldrig hört om skadegörelse på en hjärtstartare. Tydligen har folk vet och etikett för hjärtstartare så att de får vara i fred.

Defibrillator.
Bildtext Livräddaren i nöden.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Situationen i Maxmo

I Vörå träffar vi Sören Alm, ordförande för Vörå-Oravais-Maxmo-hjärtförening. Av honom ville vi veta om det kan stämma att det inte finns en enda hjärtstartare i Maxmo skärgård.

– Igår försökte jag få reda på det och fick svaret att det inte finns, men idag har jag fått ett annat svar. Det ska finnas en hjärtstartare i skärgården och den lär tillhandahållas av ambulansen som finns vid frivilliga brandkåren i Särkimo (som alltså inte finns registrerad på defi.fi).

Tycker du att det skulle behövas fler och i så fall var?

– I Maxmo kyrkby. Där finns ingen. Jag trodde att det skulle finnas en på butiken, men igår var jag där för att titta men hittade ingen.

Kunde inte ni från hjärtföreningen aktivera er för att få en hjärtstartare till Maxmo centrum?

– Vi har inte tänkt på det, men nu har du väckt ett intresse så vi kommer att ta upp det på nästa styrelsemöte och ska driva på ärendet så att vi får en defibrillator till Maxmo kyrkby någonstans. Jag hoppas att vi får det till stånd.

En äldre man (Sören Alm) med glasögon framför en vägg med kopparprydnader
Bildtext Sören Alm, ordförande för Vörå-Oravais-Maxmo-hjärtförening
Bild: Peter Lüttge / Yle

Sören Alm har också funderat på en annan sak.

– Vem kollar hjärtstartarna? Batterierna ska kollas en gång per månad. Det är jätteviktigt att någon gör det. Är det räddningsväsendet som ska kolla dem? Jag vet inte.

En snabb koll ger för handen att det är de som har placerat ut en hjärtstartare som är helt och hållet ansvariga för den, eftersom det inte finns någon myndighet som sköter om placeringen.

Till sist därför några uppmaningar till alla de som förtjänstfullt har placerat ut en hjärtstartare: kolla batterierna, kolla tillgängligheten och kolla att den är registrerad på webbplatsen defi.fi. De som får en hjärtinfarkt nära det ställe där defibrillatorn finns kommer att vara evigt tacksamma.

Uppdaterad 11.11: Efter att artikeln publicerades meddelade Christer Lundberg, Brandinspektör vid Österbottens räddningsverk, att det också finns en hjärtstartare i delvårdsutrustningen i Maxmo brandstation.